Coola ner din Pitta i sommar


Nu när sommaren tycks vara här på allvar med ljusa, varma dagar och kvällar och många av oss gärna söker sig till skuggan menar Ayurveda att det är Pitta som dominerar i naturen. Normalt sträcker sig den perioden mellan juli till oktober, d.v.s. när vi har riktigt varmt väder och det också transformerar naturen.(ex. färgar hösten)

Kanske känner du dig mer irritabel, får kortare stubin och blir lättare irriterad är det ett tecken på att Pitta doshan är retad. Vare sig man har mest Pitta eller inte i sin konstitution bör man passa sig för överdriven värme. Andra tecken på en ökad Pitta kan vara överdriven svettning och kroppsvärme, hudutslag, acne, sura uppstötningar.

Pitta är den dosha som styr över ämnesomsättningen, speciellt matsmältningen och ansvarar för alla processer av förvandling och transformation i våra kroppar och gör så genom värme. Alltså, för att coola ner en ”överhettad” Pitta rekommenderar Ayurveda den motsatta kvaliteten- det som är svalkande.

Så med några enkla tips att tänka på i sommar kan man dämpa Pitta, så att man inte utvecklar värre obalanser och åkommor på grund av Pitta.

1.     Prioritera svalkande mat och dryck
Normalt rekommenderar ju ayurveda lagad varm mat men om sommaren kan man äta sallader, kalla soppor, inte alltför starkt kryddad mat. Frossa i broccoli, sparris, blomkål, zucchini och gröna bladgrönsaker. Välj söta, bittra och kärva smaker framför sura och starka. Undvik för mycket sura smaker som yoghurt, fil, ost, vinäger osv. som också retar Pitta liksom tomater, lök chili och rött kött.  Alkohol är tyvärr också Pittahöjande.
Söta frukter som melon, körsbär, persikor, päron, vindruvor är bra men undvik de sura.
Ghee, som jag skrivit om i min blogg är svalkande för Pitta. Aloe Vera juice är också bra.


2. Örter och kryddor.
Det finns speciella Pitta-téer från ex. Maharishi, Pukka, m fl. märken och kan med fördel drickas avsvalnat som iste. Krydda med mynta, fänkål, anis och kardemumma, som alla har en pitta-balanserande effekt.


3. Dra ner på tempot!
Att jobba över, pressa mot deadlines, att pendla långt blir än mer stressande för en Pitta under sommaren. Pröva aktiviteter som har ett lugnare tempo, både för sinnet och omgivningen. 
Njut av livet! Att simma är mycket svalkande på en Pitta, även mentalt men också en promenad om kvällen när temperaturen sjunkit och luften är fräsch.(speciellt i månsken är bra för Pittans uppretade humör!) Sov med öppna fönster om möjligt, var utomhus så mycket du kan. Undvik att vara ute i solen mitt på dagen. Ska du ändå vistas i solen så drick mycket vatten, skydda med solkräm och ät söta frukter – det svalkar kroppen inifrån!


 



Stay cool!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar