Monsunperiod – rätt tid för Ayurveda!


Jag får ibland frågan om man kan åka till Kerala och Sri Lanka under monsun-perioden nu under sommaren för att ta ayurvedabehandlingar. Södra Asien har ju monsunperiod från juni till oktober då det regnar och är lite svalare temperaturer.
Faktum är att det är den bästa tidpunkten för att ta ayurvedabehandlingar då luften och atmosfären är dammfri, fuktig och sval som öppnar upp porerna och gör dem mer mottagliga för de terapeutiska örtoljorna. Det sägs också vara bästa tillfället att boosta immunförsvartet som då får en längre verkan och effekt. 
Jag reste själv till Kerala förra sommaren i tre veckor för att testa nya Ayurvedahotell (jag kommer berätta mer om några ställen senare) och blev positivt överraskad att klimatet var så behagligt. Visst var det enorma skyfall ibland (mestadels på nätterna), fantastiska åsk- och blixturladdningar men däremellan solglimtar. Det var häftigt att uppleva naturens krafter och skiftningar och den frodiga, gröna växtligheten med doftande och färgsprakande blommor som praktiskt taget växte upp mitt framför ögonen.
På många ayurvedacenter i Kerala serveras under monsunperioden en speciell gröt eller gryta till varje måltid,  ”Karkidaka Kanjii” gjord på olika gryn, baljfrukter  och örter som ska föryngra, vitalisera  och stärka systemet.  Det smakar dessutom rätt gott!


Monsunperioden innebär att det är färre turister och många ställen passar på att renovera eller stänga för säsongen. Vindarna och regnet sliter hårt och formar om stränderna och vågorna går höga. Däremot är priserna lite lägre och många ayurvedaställen har speciella ”Monsoon Offers” som gör det förmånligare och billigare att göra en kur under sommaren.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar