Ghee - det flytande guldet

Ghee är ett av de mest upphöjda, prisade och sattviska livsmedel som finns enligt Ayurveda –ren medicin, så som man ser på föda. Ghee(ghi) är renat smör, smörolja och anses främja minnet, ge klarhet i sinnet, stärka nervsystemet och ge näring till alla kroppens vävnader. Det ökar kroppen matsmältningsförmåga i och med att den ökar agni, förebygger ärrbildning om man smörjer där huden fått en skada och ger därtill ett långt liv! Inte illa väl, av ett så vanligt livsmedel!
Det sänker pitta och vata kan vara OK för kapha i måttlighet. Ghee har en kylande och lugnande effekt.
Ghee gör man enklast själv hemma i köket:
Ta ½ kg osaltat ekologiskt smör i ett rostfritt litermått eller skål. Ställ det mitt i ugnen med över- och undervärme på 80 grader. Låt det stå inne i ca 1,5 timme tills det är helt klart och gyllene gult.

Orenheterna, d v s mjölkproteinet lägger sig i botten på kärlet. Ta ut det ur ugnen och sila ghin genom ett oanvänt kaffefilter av nylon. alt. En  ny saftduk(filter), sila 2-3 gånger så att inte bottensatsen kommer med – d v s det vita! Häll upp i en glasburk och förvara i kylskåp, där det har en lång hållbarhet. Där blir det fast konsistens och i rumstemperatur rinnande.( Om du ska använda ghin som medicin, använd bara rena skedar i burken.)
Förutom att använda ghee  i matlagning och bakning istället för smör (vanligt i indisk matlagning då det tål höga temperaturer  utan att maten bränns vid) är det som sagt ren medicin!
Här är några användningsområden:
Trög mage eller förstoppning: Ta en tesked ghe med lite varmt vatten på kvällen eller tidig morgon för att få igång magen. Ghi smörjer tarmen som ofta kan vara uttorkad p g a förhöjd Vata.
Torra slemhinnor i näsan, huvudvärk, trötthet: Ta en liten droppe, gärna värmd, ghee på lillfingret och snorta upp i båda näsborrarna. Ger näring till hjärnan och ger mental skärpa, bra för ögonen och nervsystemet.
Den här tiden på året känner många av pollenallergi med rinnande näsor och kliande ögon. Jag känner av veckorna runt midsommar mest då olika grässorter blommar. I år verkar pollensäsongen extra intensiv för många med tidig värme som vi haft . Då ghee har en svalkande och lugnande effekt på patta som styr ögonen och synen, är ghee alldeles utmärkt för irriterade,kliande och röda ögon.(eller bara från överasnträngning av ögonen framför dataskärmen, TVn, torr luft osv) Håller helt enkelt ögonen klara, strålande och friska!

 Ta med ett rent finger 1-2 droppar rumstempererad ghee och droppa i ögonen. Självklart kan det kännas lite oljigt och kladdigt, men blinka några gånger och den känslan kommer att försvinna efter en stund.
Ännu bättre är om man kan ta en ögonsköljkopp med 3-5 droppar i ghee per öga och placera det ovanpå ögat och rotera och blinka ögat så att hela ögat sköljs igenom. Det är inte så obehagligt som det låter men otroligt skönt och bra för ögonen. Stärker synnerven och motverkar ögonsjukdomar. Massera området kring ögongloben försiktigt och nyp längs ögonbrynen.
Under senaste Pancha  Karma-resan till Sri Lanka var det flera av deltagarna som fick behandlingen  Netra Basti för diverse ögonåkommor. Då bygger man upp en liten ring av deg runt båda ögonen som blir som en liten behållare och fyller sen med ghee (där är den renad 100 gånger!!) som man sen låter ögonen titta igenom och blinka under ca 5 minuter! Förvånansvärt upplevde de inte detta som obehagligt; tvärtom! Lugnande, rogivande och mycket helande!

4 kommentarer:

  1. Uuuuh! Låter mysko att ha smör I ögonen :o
    Jag provade att göra ghee en gång, men då i kastrull. Jag tyckte att det försvann mycket av smöret när jag silade det i ett melittafilter. Och ändå blev det inte helt klart så jag borde väl ha silat mer. men jag ska prova att göra det i ugnen. Verkar smart!

    SvaraRadera
  2. Hej Åse!

    Jo, visst kan det låta underligt men snacka om naturligt preparat. det blir inte så oljigt som man kan tro och har man sådana problem som jag skrev om är det mycket helande i ögonen. Prova att göra ghee i ugnen och sila genom duk ett par gånger ska du se att det blir bra!

    Namaste,
    Suzanne

    SvaraRadera
  3. Hej! Kan man sila genom en linneduk? :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Izza,
      Ett bärfilter/silduk funkar bra eller ett tunt tygstycke, det viktigaste är att man inte får med det vita (mjölksubstansen) utan bra den gula smöroljan!

      Med vänlig hälsning
      Suzanne

      Radera