Reningskur och kreativt skapande del 3


Ayurvedakur och Vedic Art på Barberyn Ayurveda Beach Resort Sri Lanka 
 mars 2011

Här kommer sista delen av vår resa till
Sri Lanka, läs del 1 och 2 i maj-arkivet!

Efter en dryg vecka fick de flesta genomgå utrensningsfasen –Purva Karma eller Virechana, d v s när ”skiten” ska ur kroppen. Alla behandlingar och mediciner har syftat till att luckra upp dessa och föra ut dem via magen och tarmen med lavemang eller laxering som är de vanligaste formerna. Denna Cleansing Day innebär att man får vistas på rummet för att ha nära toan och föra protokoll (jodå) på vad som kommer ut; färg, form, frekvens är viktigt här :-) För vidare rapport till  Dr Pushpa som kan fastställa hur pass lyckad rensningen varit. Det här gick relativt lätt för de flesta, några reagerade mer kraftfullt. Som det är – menar man i Ayurveda- vi är alla olika!

Den här dagen äter man endast lite rissoppa för agnin (matsmältningsfunktionen) är svag och lite lättkokta grönsaker nästa dag. Sen fortsätter man med behandlingarna resten av kuren, lite mer individuellt anpassade beroende på obalans och krämpor. Inför hemresan har man tillsammans med läkaren en genomgång av ens nya ”status” och får en grundlig plan för fortsatt uppbyggande av hälsan, stärka immunförsvaret och systemet. Man får också med sig medikamenter hem för en månad.


Några dagar ordnade vi lokala utflykter till hinduiskt och buddhistisk tempel där vi mot lite allmosor och offergåvor som lotusblommor fick blessings  av reciterande munkaroch  blev jagade av hungriga kossor på tempelområde.Men också en påminnelse om vilket kaotisk ordning som ändå råder. Färgstarka och doftande intryck av vardagslivet som blev resans mest minnesvärda  hos många i gruppen! En annan dag åkte vi till Galle med sina charmiga och välbevarade muromgärdade gamla stadsdel för shopping liksom juvelerarfabrik för inköp av smycken och ädelstenar. Rätt prisvärt och kul att få specialgjorda smycken.

Jag höll också ett par föredrag kring ayurveda  för vår grupp för att ge en mer övergripande kunskap om principerna och speciellt kring begrepp som Agni; matsmältningskapaciteten och viktiga aspekter kring ätandet. För många är begreppen inom Ayurveda inte helt bekanta och dessutom få dem förklarat på engelska gör att inte alla hänger med och tar till sig all info.


Klimatet i mars är annars rätt varmt, ca 30 grader och hög luftfuktighet. Regnperioden är i antågande och regnskurarna  avlöste varandra om kvällarna och några imponerande åsk-och blixturladdningar  visade sig som riktiga föreställningar av den tropiska naturen! Om dagarna var det mestadels sol så många njöt av stunder vid pool och strand – när det tilläts! Under vissa behandlingar ska man undvika både sol, vind och bad, så de stunder man kunde göra detta var förstås populärt i gruppen!

Det var ett gäng glada, vackra, avslappnade, mjuka, lättare och sinnet fullt av nya ha-upplevelser, frågor och med nya beslut; påverkade av en vistelse som gjort något med samtliga på djupet.  Till en ny början kanske eller fortsättning på resten av livet.  :-)

4 kommentarer:

  1. Härligt att läsa din blogg om Ayurveda! Det är annars svårt att veta vad som man kan förvänta sig ska hända om man vill genomgå en sådan kur!
    Jag undrar; om man vill göra detta, ska man då förbereda sig hemma på ngt speciellt vis? Och hur går det med utflykter när man bör hålla sig i närheten av en toalett?
    Vilka kurer innebär avstånd från sol och bad? Om man åker så långt så vill i alla fall jag även ha just sol och bad. Också ;P

    SvaraRadera
  2. Hej! Vad kul att du gillar min blogg! Jag vet att dilemmat med att vilja ha sol/bad semester samtidigt som man gör kuren, men om man bara är inställd på att inte ligga och pressa i gassande sol halva dagarna (ökar pitta) badar i pool och hav som har en avkylande effekt (ökar Kapha). Det kan störa rytmen i kuren och speciellt om man är känslig för temperaturväxlingar vilket blir extra påtagligt under en Pancha Karma-kur(där man ska hålla en varm kroppstemperatur för att underlätta utrensningen). Det är framförallt vid alla behandlingar med mycket olja som Shirodhara (oljedroppar i pannan) som man ska hålla sig undan vind, sol och bad. Det är ju alltid läkaren som ordinerar vilka behandlingar just du är i behov av så man kan inte på förväg säga att det är en viss kur gör att man kan bada mer...Vad jag menar är att man ska sänka förväntningarna att kunna göra allt man brukar på en vanlig semester samtidigt som man gör en kur; det är bonus om man kan hinna turista, bada, sola osv. samtidigt. Närhet till toa är mest akut den dagen man gör utrensningen; annars brukar magen fungera som vanligt under kuren..:-) Man behöver inte förbereda sig på något sätt för att göra en kur på dessa ställen i Indien och Sri Lanka, allt bestäms av läkaren på plats vad just du behöver och tål!

    SvaraRadera
  3. Ja, olja och sol går kanske inte så bra ihop!Förutom vilka doshor som påverkas.

    Så även om man bokar en viss behandling hemifrån så kan den ändras när man är där?
    Hur är medicinerna? (Svåra att få ner pga smak och konsistens)
    Vad för kläder ska man ha på sig under en behandlinsperiod? Kan tänka mig att man är oljig om kroppen.
    Ooh, full av frågor är jag tydligen ;) Hoppas att du kommer att skriva riktigt mycket i din blogg om just Ayurvedakurer!
    Tack än en gång!

    SvaraRadera
  4. Om man bokar en hel kur ex. som man gör i 10-14-21 dgar så är det ett helt kurupplägg med maten, medicinen och behandlignarna som ingår. Det följer ett visst förutbestämt process/schema som går ut på att luckra upp slaggprodukterna/toxinerna i kroppen genom örtmedicinerna och behandligarna för att sedan efter 5-7 dgar göra en utrensnings procedur med laxering eller lavemang (vanligast)

    Men du tänker kanske att bar åka ner på en sol/bad semester och ta enstaka behandlingar /massager).
    Läs gärna Amelias artikel här hur hon upplevde det: http://www.getaway.se/pdf/Amelia%20Adamo%20M-Magasin229.pdf

    Man går mest omkring i saronger och skynken före/mellan behandlingarna som man får av centret, sen badar eller duschar man och har på sig vanliga svala kläder. Det är mer effekterna av de terapeutiska oljorna gör i behandlingarna som påverkar kroppen och sinnet varför man Örtmedicinerna kan variera; i Indien använder man en del ghee (smörolja) som man dricker före massagerna på Sri Lanka vanligare med örtjuicer/téer/pastor osv.

    SvaraRadera