Den ljuvliga aromatiska kardemumman


En av mina absoluta favoritkryddor är kardemumma! När man också vet hur många goda kvaliteter och effekter den har, är det lätt att hitta anledningar att använda den ofta!
När man reser genom de bergiga områdena i Keralas inland vid Ghatbergen är man faktiskt precis där kardemumman har sitt ursprung och växte vilt.(Det var Indiens kryddor sjöfarare och handelsmän ville komma åt i efter det man upptäckte sjövägen dit) Nu ser man kardemummaodlingar överallt i de östra delarna bland Keralas gröna kullar och berg. Det är världens näst dyraste krydda efter saffran!
Kardemumma räknas som en värmande krydda i Ayurveda med en aromatisk och söt smak, lite skarp och kryddig utan att vara för stark. Den balanserar alla tre doshorna men framförallt bra för Kapha för sina värmande kvaliteter.Pitta kan den med måtta.
Kryddan har använts för att lindra hosta, astma, lung/bronkitproblem men framförallt för att den stärker matsmältningen och är bra mot uppsvälld mage, gaser och kramper. Man kan tugga kärnorna för en friskare andedräkt, mot sura uppstötningar och den har anti-bakteriella egenskaper. Vidare är den bra mot illamående och är urindrivande.
Hur kan man använda kardemumma förutom i bullar och kakor så som vi kanske är mest vana här i Sverige?
Det bästa är att köpa gröna kardemummakapslar så pillar man bara ur kärnorna och mal dem efter behov eller använder hela. I annat fall säljs de i påsar med kärnorna, men undvik helst den färdigmalda kardemumman då den snabbt tappar sin smak.
– Ta 5-10 kärnor i kaffet. Förutom att det ger en underbar smak kan det neutralisera garvsyran och effekten av koffeinet något. Lite snällare för magen!
– Använd kardemumma i matlagning – prova att använd i grytor, wok och curryrätter, desserter och gröten!  Koka riset med några kardemummakapslar för mer aromatisk smak. Eftersom den har en värmande egenskap – använd på kalla, mer svårsmälta födoämnen som yoghurt, fil och mjölk. Gott även på fruktsallad och glass. Ja, det är bara att prova sig fram!
– lassi är en bra efter-måltidsdryck: 1 del yoghurt+ 3 delar vatten och lite mald kardemumma smakar –mumma! Vill du göra en lyxigare mer smoothievariant: ta en banan, en halv mango, lite mer yoghurt, en tesked honung och nymald kardemumma! Ljuvligt! Kanske något att prova i Midsommar!


Namaste,

Suzanne


1 kommentar:

  1. Underbart och bra inlägg...lite att tänka på för mig som har lite svårt med just kardemumma ;) - Tack och Trevlig Midsommar!
    Kraam

    SvaraRadera