Må bra med ayurveda - ombord på flyget!



Nyss hemkommen från Kerala och Indien flög jag med Qatar Airways utmärkta flygförbindelse och ombordservice. Blev extra glad när jag såg att de tipsar sina resenärer om  hur hålla sig i bästa form under långa flygningar; med hjälp av lätta tekniker från Ayurvedan och yogan! Läs foldern här

Tipsen är dessutom sammafattade av The Chopra Center of Wellbeing och Deepak Chopra. Förutom att rotera fötter, händer och armar regelbundet för blodcirkulationen är Nadi Shodana, växelvis andning och So Hum Meditationen effektiva. Lite självmassage (mini-abyanga) och en sittande kort Solhälsning kan man också göra!  Den hoppade jag denna gång :-)  Men det är jätteviktigt att ta hand om sig på en långflygning; hålla igång kroppen och framförallt dricka mycket vatten!

I Kerala reste jag dels i de norra delarna som jag inte tidigare besök; Wayanad (otroligt vackert!) och hade närkontakt med både elefanter, apor och andra djur i naturreservatet! Sjäkvklart hann jag med ett par ayurvedamassager och testade bl.a det välrenommerade Ayurveda Mana utanför Thrissur, med endast 9 rum. De följer en gammal vaidyatradition, (generationslärda) och mycket strikt- man får inte röra sig utanför centret, (sol och bad - nono). Mötte en underbar amerikansk kille, drygt 20 år som nyligen fått diagnosen MS och redan blivit hjälp och symptomfri med deras ayurveda! :-)

"Med Ayurveda mår Suzanne, 49 bättre!"


 Det är lustigt att se hur rubriker sätts i kvällstidníngarna, i detta fall Expressen Söndag som publicerade denna artikel om ayurveda i samband med Eva Forsberg Schinklers nya bok "Art of Eating" där undertecknad också blev intervjuad, se länk till artikeln.
Kul, även om det är "gamla" nyheter :-) i mitt fall, men varför måste alltid åldern sättas ut? Jaja, allt som lyfter fram det positiva med Ayurveda är bra. Här är länk till Expressens artikel om Eva

Framförallt är Evas nya bok som jag nu läst en lättbegriplig och snyggt förpackad bok där hon lyfter fram ayurvedas syn på ätandets konst. Förutom nyttan av att förstå att vi alla är olika och mår bra av olika födoämnen beroende på vilken dosha man domineras av, utan framförallt vikten av HUR (och när och var) vi äter!
En viktig parameter i dagens djungel av trenddieter som bara gör många förvirrade. Eva förklarar hur maten fungerar som medicin och påverkar inte bara vår kropp utan i lika höggrad vårt sinne, vikten av att äta efter årstid osv. Fina recept för varje årstid och dosha,dessutom anpassade för svenska smaker och råvaror.
Läs den!

Här kan du köpa boken "Art of Eating - med inspiration av Ayurveda"

Ayurveda och Vedic Art i Indien 2012


Så var det dags igen för att ta med ett litet gäng för att både måla Vedic Art och ta ayurvedabehandlingar. Denna gång for vi till Kerala i Indien istället för Sri Lanka; till Manaltheeram Ayurvedic Resort i Chowara utanför Trivandrum. Under nästan två veckor har vi gjort en Pancha Karma-kur, ätit vegetarisk mat och målat (dock inte jag själv denna gång). Och självklart njutït av Keralas vackra stränder, frodande grönska och blommor och vänliga indier. Det var första gången jag gjorde en längre vistelse på Manaltheeram, vilket är det ayurvedahotell som jag skickat flest gäster till den gångna säsongen via GetAway Travel.

Som jag skrivit om i tidigare blogginlägg ligger Manaltheeram otroligt fint på en sluttning nära stranden i Chowara och har en mysig atmosfär, då den är lite kompakt och nära till allt.Systeranläggningen Somatheeram är mer spatsiös och brantare belägen så här har man det mesta inom bekvämt räckhåll Allt ligger inbäddat med vackra planteringar, blommande hibiskus, kokospalmer, croutonbuskar, hängmattor och charmiga öppna ytor i restaurangen och Ayurvedacentret. Man har relativt öppen vy över stranden och havet som ligger som en ständigt skiftande kuliss i bakgrunden. Fåglar och fjärilar och en och en annan elefant besöker anläggningen också! Personalen på Manaltheeram är onekligen en av styrkorna här; samstämda, vänliga och uppmärksamma.


Efter våra första konsultationer med läkarteamet i Ayurvedacentret får var och en av oss instruktioner om vilka behandlingar vi kan förvänta oss de närmsta 12 dagarna, vilka örtmediciner vi ordinerats liksom en dietlista att följa för att balansera våra respektive doshor.


 I restaurangen kan man då välja utifrån vilken  olika maträtter ur den rikliga buffén markerade med vilken dosha som balanseras alternativt välja från sin personliga lista och som då tillagas individuellt. Här provades det mesta i vår grupp vill jag lova, då de flesta inte visste vad  Uluva Dosa,Iddki,Avial och Thoran var för rätter..Man hittar sina favoriter och de allra flesta blir förvånande hur gott allting smakar!


Välkomponerade rätte innehållande främmande grönsaker och frukter används i köket och skapar en symfoni av nya smakupplevelser. Färggrann, närande och färsk mat som är hur helande som helst och en fröjd för öga och gom!  Dock gäller det att hålla på disciplinen om man vill nå resultat då det i hörnen även finns gifflar, muffins och nån  pasaträtt. En eftergift för bångstyriga italienare och ryssar tror jag....För övrigt rätt mångtaliga på Manaltheeram. Tyvärr är dessa nationaliteter rätt hängivna rökare vilket märks på stranden och i restaurangen. Skärpning Manaltheeram om ni vill att vi ska komma tillbaka!


Behandlingarna då?
De är faktiskt skickligt utförda för det mesta,  då de flesta massörerna har jobbat där sedan 7-12 år och jag fick under kuren en härlig variation av Abyanga, Chikilsa Therapy, den typiska för Kerala  lite djupare massagen som utförs av massörens fötter medan man ligger på golvet. Föryngrande effekt menar centret. Den ljuvliga, lugnande  Pizichil-behandlingen där 4 liter varm olja hälls rytmiskt över kroppen under 45 minuter följt av  helkroppsmassage, Shirodhara med oljedroppar i pannan- lika avlappnande den. Jag fick för första gången prova på Shirovasthi, där en slags behållare byggs upp på huvudet där de fyller i varm olja på huvudsvålen som får verka i 20 minuter. Den gjorde mig lite fnittrig :-) men var sköön! Ansiktsmassager med marmapunktspressur fick man också avslutningsvis flera dagar. Ljuvligt!


Jag ville medvetet memorera alla sinnesintryck under de dagliga behandlingarna.  Ta in dem, minnas och återuppliva vid behov. Alltifrån massösen rytmiska tag med effekten av oljans glidande längs min kropp, palmernas sus, ljud av daskande och klappande av andra gästers kroppar, doften av rökelsen i rummet som allt bidrog till en slags dvala man glider in och ut ur under hela behandlingen. Alla sinnen slappnar av, man tar in beröringen och alla dofter från de olika örterna. Det är onekligen sinnligt!

I Kerala ger man mer ghee som  Snehana; d vs invärtes oljesmörjning(istället för örtdekokter som på Sri Lanka) Detta är för att i de inledande dagarna av kuren hjälpa till att luckra upp toxiner och ama i kroppens vävnader. Mändgen kan variera , beroende på hur ycket gifter man har i kroppen, men säg mellan 0,5-1 dl... det är bara att svälja  och se glad ut!

Nåväl, det gör gott och efter en vecka var det dags för Purgation, laxering, där ytterligare ricinolja med örter intas för att bokstavligt talat få ut skiten... men det gick bra för de flesta av oss och man var återhämtad nästa dag till lunch igen. Sen fortsatte stärkande och uppbyggande behandlingar resten av kuren.
Avslutningsvis fick vi alla en hel del rekommendationer av läkaren för hur man ska fortsätta sitt leverne och rutiner hemma. Här kan jag önska lite tydligare och personligare  information för gästerna av läkarna; jag upplevde det som lite för generellt då det skulle behövas muntliga förklaringar och rekommendationer till de som kanske inte själva ställer frågor. Viss språkförbistring hos läkarna men också en slags undfallenhet av läkarna kan jag se här  men har påtalat till hotellet. Lite mer auktoritet skulle de tjäna på att släppa fram!


Vår lilla grupp hade varje morgon kl 06.30 egen yogalektion med den unga söta yogaläraren Deepak med  stranden som fond och palmernas sus ovanför våra huvuden. En bättre start på dagen finns inte! Självklart till Deepas sjugnande instruktioner, typsikt för Sivananda-tradtionen som jag vid det här laget har lärt mig att alla yogalärare i Kerala kommer från. Riiiiiilaaaaax.....:-)


När resten av gänget målde under ledning av  min kära vän Renee Breig kopplade jag av på stranden, planerade utflykter och aktiviteter för  gruppen och förberedde ett par föredrag kring Ayurveda. Många var shoppingsugna och passade på att sy upp kläder, handla kläder, smycken, dukar, tyger, väskor m.m. i butikerna kring hotellet. Vi åkter även in till Lighthouse Beach och Trivandrum ett par tillfällen för shopping.
en kväll åkte vi till grannbyn för att vara med om sista dagen av en 10 dagars tempelfestival  där vi verkade vara ett lika exotisk inslag för alla de tusentals byinvånare som kantade vägen där tempelkortegen skulle passera på väg till templet.

Vi var helt klart de enda västerlännignara där! Ett otroligt färgstarkt, högljutt, svettigt och smått chockerande kortege drog förbi våra häpna miner med män uppspända i SKINNET på sina ryggar och lår som en slags späkningsritual; andra män som dansade som i trans med stora metallspett trädda genom kinderna... Groteskt så det förslog, men vi förstod att dessa män hade fastat i 40 dagar (som nån slags reningsritual inför denna högtid) Kan bara upplevas i Indien..


Som en gåva från hotellet fick vår grupp också en varsin sari, i typsikt Kerala vitt med bård, där vi fick  topparna till måttsydda. Sista kvällen fick vi så hjälp emd att drapera sarisen - inte helt lätt med 6,25 m tyg.. för att sedan åka till det lokala templet för att få en Puja, en ritual för välsignelse, där vi alla mot några rupees fick blidga Lord Shiva med några välsignade bananer och aska i gåva...Alla såg strålande ut i sina sarisar och nöjda med sin kurvistelse och lite frälsta i Indien!
Som vanligt efter en ayurvedakur känner jag mig vitaliserad, rörligare, mjukare, lugnare mer harmoniskt och några kilo lättare!

Namaste!

Ny bok om Ayurveda och mat på g



Eva Forsberg Schinkler
 Snart kommer en ny bok ut på marknaden;  "Art of Eating" eller konsten att äta med inspiration från Ayurveda av härliga Eva Forsberg Schinkler. Eva är en god vän och mycket inspirerande författare, coach, ledarskapskonsult, sjuksköterska, fil kand i beteendemedicin & hälsopsykologi och utbildad i folkhälsovetenskap. Hon har cirka 15 års erfarenhet av Ayurveda och är utbildad i Sverige, USA och i Indien.

Jag har bara läst några utdrag ur boken, som släpps i slutet på månaden - och ser fram emot att läsa hela förstås! Evas kloka kunskaper vägleder om lämplig kost för att hitta energin, balansen och perfekt vikt. Många är idag förvirrade och vilsna i djungeln av trenddieter och olika rön vad som nyttigt och onyttigt, men med Ayurvedas syn får man en förståelse för att vi behöver olika saker för att må bra beroende på vår konstitution om Vata, Pitta eller Kapha. Boken verkar dessutom innehålla vackra bilder och en del fina recept.

Jag återkommer med en recension  längre fram.Förhandstitta på boken här!

Kairali Ayurvedic Health Resort, Palakkad

För den som inte absolut måste ha strand under sin ayurvedavistelse kan jag tipsa om Kairali. Det är ett välrenommerat ayurvedacenter i mellersta Kerala, beläget i vid foten av Ghatbergen i provinsen Palakkad några timmar norr om Kochi.

Kairali ligger som en egen oas i en underbar tropisk trädgårdsanläggning omgiven av risfält, odlingar och byar. Här har familjen Ramesh skapat en oas för ayurvedisk healing på ett 20 hektar stort område med ett trettiotal bungalows.

Jag kom i kontakt med Kairali och grundaren Gita Ramesh redan på Zence Ayurvediska center, där de besökte oss för samarbete. Nu dröjde det några år tills jag mötte henens son Abilash, som nu styr över hela företagsgruppen som driver flera centers både i Indien och utomlands.
Jag besökte Kairali för något år sedan under sommaren (monsunen) och fick ett positivt intryck. Det resulterade bl.a i en artikel i tidningen När &Fjärran se länk.

Kairali har fått många utmärkelser genom åren, bl. a av tidningen National Geographic.Travelleer som en  av världens 50 främsta wellnessanläggningar.
Ayurvedacentret övervakas av den charmiga snart 75-åriga Dr Chanrdrasekharan, still-going-strong och ett par läkarkollegor. Trevligt ayurvedacenter och duktiga massöser ser till att man blir av med stela ryggar och leder. Proffsiga och seriösa var mitt intryck.


Här finns 30 bungalows,samtliga individuellt inredda och med egna namn, en vackert utformad trädgårdspark, pool, ayurvedisk inomhusrestaurang, gym och yoga/meditationshall. Vissa rumskategorier är i behov av renovering, så det är viktigt att hamna rätt! Till skillnad från andra ayurvedaställen finns här luftkonditionering och TV. Hela anläggningen är utformad enlig Vastu, den vediska formen av feng shui, för att skapa harmoni och optimalt helande. Astrologer och handtydare besöker regelbundet Kairali om man är intresserad av det! Tyvärr inte när jag var där, men har stött på det tidigare i Indien; en spännande upplevelse!

Kairali Ayurvedic Health Resort har erhållit "Green Leaf"-gradering som är den främsta graderingen av ayurvediska centers utfärdat av Department of Tourism, Government of Kerala. Hotellet har också en mycket tydlig grön miljöpolicy. Kairali producerar och tillverkar även bra medikamenter, oljor och kosttillskott. Deras priser är mycket prisvärda och för den som verkligen vill ha lugn och ro, bekvämt boende och kunniga läkare och behandlingar men klarar sig utan att turista och shoppa (det finns inte mycket i omgivningarna) är Kairali passande!

Mota flunsan med Tulsi och gurkmeja!

Åkte på en kort variant av influensan men tog tag i den så fort jag började känna symptom efter yogapasset i tisdags. Jag riktigt kände från ena stunden till den andra att jag var "attackerad" och åkte raka vägen hem och bäddade ner mig. Trots muskelvärk och huvuvärk ett par dagar motade jag nog bort den värsta symptomen och baskeluskerna med sömn, hett vatten och Tulsi-té (Holy Basil) under några dagar.

Tulsi är en fantastisk ört- en sorts basilika om än inte den vi finner bland färska kryddörter i mataffären - som används flitigtoch vördas högt i den ayurvediska medicinen.  Den är febernedsättande, hostdämpande och lenande för halsen då den dricks som te. Den är speciellt effektiv för luftvägarna med egenskaper som anti-inflammatorisk, anti-bakteriell, föryngrande, antioxidantisk och allmänt stärkande för immunförsvaret.

Tulsin är också en adaptogen och därför en effektfull antistressört - eller uppiggande om det är det kroppen behöver! Man kan dricka dne i förebyggande syfte med andra ord innan förkylningen bryter ut. Glömde det denna vinter. En annan superfood jag tydligen inte ätit tillräckligt av heller denna vinter är gurkmeja (turmeric).

Denna lilla bittra och beska krydda  ger den gula färgen i ex. curryblandningar och på egen hand tyvärr inte så välsmakande. Men den kan med fördel användas i matlagning som wokar, grytor och speciellt gott med blomkål. Förra vintern tog jag den som ett kosttillskott i form av kapslar jag köpte i Indien och slapp förkylning helt och hållet hela vintern! Jag vill tro att det var gukmejan som gjorde det faktiskt...

Gurkmejarötter
Den har också nästan magiska egenskaper som antiseptisk, renande för levern,stärker immunförsvaret och visat sig ha många goda effekter på cancer. Den duktiga ayurvedaläkaren John Douillard i Colorado, USA med sitt företag LifeSpa skriver mycket positivt om gurkmejans egenskaper på sin mycket informativa sajt.http://www.lifespa.com/newsletter.aspx?newsletter_id=22

Mat är medicin enligt ayurveda och här är ett riktigt elegant livsmedel. Gurkmeja finns att köpa på kryddhyllorna och ekologiska varianter i hälsokosten. Jag ska resten av vintern ta 1 tsk utblandad i lite aloeverajuice/gel med lite honung om dagen om jag inte anvädner den i matlagning. Tulsi finns i färdiga téblandingar, bl.a. från Organic India som My Spirit säljer:http://www.myspirit.se/Product.aspx?ProdNo=LIVA-700

Stay healthy!