Kairali Ayurvedic Health Resort, Palakkad

För den som inte absolut måste ha strand under sin ayurvedavistelse kan jag tipsa om Kairali. Det är ett välrenommerat ayurvedacenter i mellersta Kerala, beläget i vid foten av Ghatbergen i provinsen Palakkad några timmar norr om Kochi.

Kairali ligger som en egen oas i en underbar tropisk trädgårdsanläggning omgiven av risfält, odlingar och byar. Här har familjen Ramesh skapat en oas för ayurvedisk healing på ett 20 hektar stort område med ett trettiotal bungalows.

Jag kom i kontakt med Kairali och grundaren Gita Ramesh redan på Zence Ayurvediska center, där de besökte oss för samarbete. Nu dröjde det några år tills jag mötte henens son Abilash, som nu styr över hela företagsgruppen som driver flera centers både i Indien och utomlands.
Jag besökte Kairali för något år sedan under sommaren (monsunen) och fick ett positivt intryck. Det resulterade bl.a i en artikel i tidningen När &Fjärran se länk.

Kairali har fått många utmärkelser genom åren, bl. a av tidningen National Geographic.Travelleer som en  av världens 50 främsta wellnessanläggningar.
Ayurvedacentret övervakas av den charmiga snart 75-åriga Dr Chanrdrasekharan, still-going-strong och ett par läkarkollegor. Trevligt ayurvedacenter och duktiga massöser ser till att man blir av med stela ryggar och leder. Proffsiga och seriösa var mitt intryck.


Här finns 30 bungalows,samtliga individuellt inredda och med egna namn, en vackert utformad trädgårdspark, pool, ayurvedisk inomhusrestaurang, gym och yoga/meditationshall. Vissa rumskategorier är i behov av renovering, så det är viktigt att hamna rätt! Till skillnad från andra ayurvedaställen finns här luftkonditionering och TV. Hela anläggningen är utformad enlig Vastu, den vediska formen av feng shui, för att skapa harmoni och optimalt helande. Astrologer och handtydare besöker regelbundet Kairali om man är intresserad av det! Tyvärr inte när jag var där, men har stött på det tidigare i Indien; en spännande upplevelse!

Kairali Ayurvedic Health Resort har erhållit "Green Leaf"-gradering som är den främsta graderingen av ayurvediska centers utfärdat av Department of Tourism, Government of Kerala. Hotellet har också en mycket tydlig grön miljöpolicy. Kairali producerar och tillverkar även bra medikamenter, oljor och kosttillskott. Deras priser är mycket prisvärda och för den som verkligen vill ha lugn och ro, bekvämt boende och kunniga läkare och behandlingar men klarar sig utan att turista och shoppa (det finns inte mycket i omgivningarna) är Kairali passande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar