Enkelt men bra i Kovalam


När jag gjorde min senaste rundresa i Kerala under monsunen besökte jag denna lilla resort med Ayurvedacenter, som jag fått tips om av ett par norrmänn.

Beach & Lake Resort ligger strax norr om Kovalam Beach på väg mot flygplatsen i slutet av en ringlande grusväg omgiven av natur.  Det är ett litet familjedrivet hotell (som är så vanligt i Kerala) så det blir en intim och familjär atmosfär. Ayurvedacentret drivs med översyn av ayurvedaläkaren Dr. Franklin, som är ett av de mest välkända namnen i Kerala vad gäller Pancha Karma-behandlingar med flera kliniker och forskningscenter.



Hotellet är lite speciellt på så sätt att den är uppdelad på två sidor om en kanal. Man tar sig mellan de båda sidorna med en liten båttur med hotellets roddman! På ena sidan gränsar kanalen till kokosnötodlingar, den andra till det öppna havet och en lång härlig sandstrand där lokala fiskare jobbar på sitt traditionella sätt. Själva hotellet har bara 18 rum av hyfsad standard, rymliga och rena rum med balkong eller terrass.

Receptionen, ayurvedacentret, pool en samt några av gästrummen ligger på ena sidan och på den andra sidan floden ligger restaurang, yogasalen, stranden och fler gästrum. 






När jag var där – mitt i lågsäsong - var jag i princip ensam. En norsk ung tjej återvände hem precis när jag kom, hon hade varit där själv i en månad och gjort ayurvedakur och  trivts jättebra! Jag tänker att det är inte alla som kanske skulle gilla att vara helt ensam på ett  så litet ställe under så lång tid, men hon hade uppskattat det. Nu hann jag inte prata så mycket med henne, men jag fick själv pröva ett par abyangamassager med Navarakhizi (massage med örtpåsar) och prata med den sympatiska Dr. Sumesh som är huvudläkare där och  som jag fick förtroende för. Dr Franklin själv är i åttioårsåldern och är besöker kliniken emellanåt, men samtliga läkare och terapeuter är utbildade hos honom. Min massös hade jobbat för honom i 12 år.  Duktig och kompetent kändes hon.
Jag var faktiskt imponerad av centret som är relativt nybyggt, fräscht med fem behandlingsrum och ett tiotal massörer.


Ayurvedacentret

´

Om läkaren tillåter J så kan man bada i den fina ovala poolen, sen finns förstås stranden. Som det är i Kerala på de allra flesta ställen är stränderna också lokalbefolkningens tillhåll för bad, toalettbestyr, tvättning och kor går och betar eller letar … Det är inte tillrättalagt för turister i vanlig mening, (Kerala är absolut inget Thailand -det brukar jag vara noga med att påminna om! Beach &Lake Resort blir lite speciellt i och med att det är uppdelat på två sidor om kanalen.




Det är lite och mysigt, med en liten trädgård mellan restaurangen och havet med hängmattor mellan palmträden. Restaurangen serverade väldigt god mat, både från meny och vid ayurvedakur blir man serverad enligt ordination.

 Lugnt, avslappnat, lite avskilt med en mysig atmosfär och passar den som vill ha ett litet, enkelt ställe med komfort och bra ayurveda. Ett yogapass erbjuds varje morgon vilket man betalar separat från kuren. Det är mest tyskar, norrmänn och en del ryssar på Beach & Lake Resort. Jag har haft en hel del gäster där under den gångna säsongen som varit nöjda!

4 kommentarer:

  1. Såg att detta hotell har valts till första plats av reseomdömen av alla Kerala ayurveda resorts!

    http://www.tripadvisor.se/Hotel_Review-g297637-d646622-Reviews-Beach_and_Lake_Ayurvedic_Resort-Thiruvananthapuram_Trivandrum_Kerala.html

    SvaraRadera
  2. Suzanne Björklund17 juli 2011 kl. 16:16

    Ah, tack för tipset! det visste jag inte:)
    Jo, jag förstår att de ligger högt bland gästkommentarer; de är väldigt servicemidned och öta. Stället ligger vackert i fridfullt. Prisvärt!!

    SvaraRadera
  3. Hej Suzanne,

    Kul att du tagit upp just detta ställe, jag har funderat på detta ställe för nästa resa.
    Jag har börjat blogga om mitt liv som ayurvedaelev, titta gärna in:

    http://chandervativeda.blogspot.com/

    Jag kommer i närtid att skriva om utbildningsfunderingar och kommer då att nämna dig som gav mig ett klokt råd på vägen.

    SvaraRadera
  4. Hej Cecilia! Vad kul att du hittat din utbildning! Ayurvedaakademin blir jättebra. Kul att du bloggar också och jag får följa dig där!
    Lycka till!
    Namasté,
    Suzanne

    SvaraRadera