Några utvalda passager ur Janesh bok

Janesh bok  kryllar av kloka och visa ord, formuleringar, liknelser och vackra aforismer. Det här fastnar:
Bli rik på insidan genom att inte äga någonting. Gör världen till ditt hem genom att låta sinnet sova på marken samtidigt som du tittar på tjärnorna i taket. Se ditt förflutna som ett tåg som redan har lämnat stationen där du väntar. Upplev trygghet utan att samla på dig saker och ting för framtiden, och vårda istället ditt nuvarande liv som en gåva.
Också den symboliska  kopplingen mellan liv, ljus och kärlek och vata, pitta och kapha är vacker...jag har aldrig tänkt i de termerna men det stämmer ju: Liv (Prana) står ju Vata för -livsenergin, rörelsen och andningen som för livet framåt. Ljus (jyoti) står ju för ljus och värme och är eldelementet-Pittaenergin som sätter igång liv.Kärlekens (prema) form är vatten, Kaphaenergin som skapar och håller ihop allt liv på jorden.

Janesh uttrycker vidare att "läran om ayurveda är helt enkelt läran om att älska, eftersom man flirtar och har förspel med varje ögonblick som passerar" ;-) Han uppmanar oss också att ha den inställningen till allt: vid måltiden vi ska till att äta, med vår omgivning eller i ett möte med en annan människa. Det utvecklar vårt konstnärliga sinne och blick...att förvandla allt man gör i livet till ett nöje, inte bara nå slutresultatet..ha kul på vägen dit..En onekligen sensuell inställning till livet. :-)

Att äta vegetariskt är ju förstås en stark rekommendation inom ayurveda; även om det generellt inte är ett förbud. Janesh uttrycker det kraftfullt:  " Jag ber dig att inte göra din tallrik till en begravningsplats, din mun till ett krematorium och din mage en kyrkogård för döda djur". Jag som inte har ätit kött på 18 år håller självklart med... (och ska låna den formuleringen hädanefter, den kanske biter på vissa som inte fatta ännu!)

Som sagt, boken är fylld med många praktiska övningar och meditationer för att förstå sina känslor och tankar, rensa bort det som inte är bra för oss och utvecklar våra liv i en positiv utveckling. Jag har inte haft tid ännu att testa några av övningarna men tänker så göra. Många fina redskap hittar man där tror jag!

Avsnittet med livstilsråd och kostråd framförallt är väldigt detaljerad och anpassad för västerländskt liv vilket är bra. Janesh har överhuvudtaget en god insikt i vår livsstil här i väst, eftersom han själv levt här i nåt decennium(vilket inte alla indiska läkare/författare har samma erfarenhet av) och kan ge rekommendationer som är anpassade för oss här. På det  hela är det  en storartad bok! Klicka på bilden av boken bredvid, så länkas du till köpställe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar