Räddaren i nöden!


Jag har - och många med mig – en känslig mage/tarm när man ändrar sina rutiner och vanor av olika slag, exempelvis vid resa. (typisk Vata-obalans) Eftersom Vata har sitt huvudsäte just i tjocktarmen är det vanligt att det uppstår obalans där. Resor, kyla, stress, oregelbundna tider och rutiner kan störa Vata.

Förstoppning är så vanligt problem idag. Men det finns bot! Självklart i första hand med bra kost, motion osv. (Varm mat, inte för torr, lite oljigare och fuktigare mat som inte torkar ut tarmen) En del är känsliga för fibrer och kan inte ta det i för stor mängd. Det kan lätt bli en ond cirkel när det kommer till tarmproblem.

Men jag kan då varmt rekommendera  ett utmärkt kosttillskott att förebygga/behandla detta! Nämligen Triphala. Det är en av de absolut bästa ”tonics” för magen, skonsammare än laxermedel och inte vanebildande.  Den balanserar och helar samtliga doshor.Triphala  består av tre förnämliga ingredienser ( frukter):

Amalaki- (amla frukt)en frukt med en av de högsta halterna av C-vitamin och super -antioxidant och som stödjer återuppbygganden av tarmväggen. Stärker immunförsvaret och kylar ner Pitta.

Bibhitaki-  bidrar till att få bort gammal slem i tarmväggarna som stör och försvagar tarmfunktionen och näringsupptaget. Bra även för slem i luftvägarna, balanserar Kapha
.
Haritaki- stärker  musklerna och därmed peristaltiken (tarmrörelserna) i som underlättar tömning. Är den mest laxerande ingrediensen, har en kärv smak och balanserar Vata.
I kombination ger de dessutom en synergieffekt som är mycket kraftfull. Levern renas och hålls frisk, slaggprodukter försvinner lättare, matsmältningsfunktionen och näringsupptaget stärks. Som effekt ger det ju då fin hy, god syn, bra  minne och cirkulation...
Maharishis Triphala med rosextrakt


Jag är egentligen inte för mediciner på burk men Triphala är onekligen en räddare i nöden när det  (inte)kniper
!

Det finns många studier och referenser om Triphala som är positiva. Man kan ta det under en längre tid (3-6 månader) också utan att det ger sidoeffekter eller är vanebildande. Jag tar det vid behov inför och under resa som sagt, när jag ändrar mina mat/sömn/motion rutiner. En fantastisk produkt och har du eller om du känner någon som har detta problem och obalans-  man kan träna tarmen till bättre funktion!
Ayur-Veda i Markaryds produkter


Triphala finns att köpa på ex. Veda-Lila och i hälsokostbutiker som säljer ayurvedaprodukter ex. Gryningens Hälsokost i Stockholm eller olika nätbutiker. Kolla här:http://shop.vedalila.se/se/art/ma-505-triphala-med-ros.php



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar