Räddaren i nöden!


Jag har - och många med mig – en känslig mage/tarm när man ändrar sina rutiner och vanor av olika slag, exempelvis vid resa. (typisk Vata-obalans) Eftersom Vata har sitt huvudsäte just i tjocktarmen är det vanligt att det uppstår obalans där. Resor, kyla, stress, oregelbundna tider och rutiner kan störa Vata.

Förstoppning är så vanligt problem idag. Men det finns bot! Självklart i första hand med bra kost, motion osv. (Varm mat, inte för torr, lite oljigare och fuktigare mat som inte torkar ut tarmen) En del är känsliga för fibrer och kan inte ta det i för stor mängd. Det kan lätt bli en ond cirkel när det kommer till tarmproblem.

Men jag kan då varmt rekommendera  ett utmärkt kosttillskott att förebygga/behandla detta! Nämligen Triphala. Det är en av de absolut bästa ”tonics” för magen, skonsammare än laxermedel och inte vanebildande.  Den balanserar och helar samtliga doshor.Triphala  består av tre förnämliga ingredienser ( frukter):

Amalaki- (amla frukt)en frukt med en av de högsta halterna av C-vitamin och super -antioxidant och som stödjer återuppbygganden av tarmväggen. Stärker immunförsvaret och kylar ner Pitta.

Bibhitaki-  bidrar till att få bort gammal slem i tarmväggarna som stör och försvagar tarmfunktionen och näringsupptaget. Bra även för slem i luftvägarna, balanserar Kapha
.
Haritaki- stärker  musklerna och därmed peristaltiken (tarmrörelserna) i som underlättar tömning. Är den mest laxerande ingrediensen, har en kärv smak och balanserar Vata.
I kombination ger de dessutom en synergieffekt som är mycket kraftfull. Levern renas och hålls frisk, slaggprodukter försvinner lättare, matsmältningsfunktionen och näringsupptaget stärks. Som effekt ger det ju då fin hy, god syn, bra  minne och cirkulation...
Maharishis Triphala med rosextrakt


Jag är egentligen inte för mediciner på burk men Triphala är onekligen en räddare i nöden när det  (inte)kniper
!

Det finns många studier och referenser om Triphala som är positiva. Man kan ta det under en längre tid (3-6 månader) också utan att det ger sidoeffekter eller är vanebildande. Jag tar det vid behov inför och under resa som sagt, när jag ändrar mina mat/sömn/motion rutiner. En fantastisk produkt och har du eller om du känner någon som har detta problem och obalans-  man kan träna tarmen till bättre funktion!
Ayur-Veda i Markaryds produkter


Triphala finns att köpa på ex. Veda-Lila och i hälsokostbutiker som säljer ayurvedaprodukter ex. Gryningens Hälsokost i Stockholm eller olika nätbutiker. Kolla här:http://shop.vedalila.se/se/art/ma-505-triphala-med-ros.php



Mysiga och populära Manaltheeram



Det strömmar in bokningar för Ayurvedaresor i höst och vinter! Jättekul, många måste ha funderat över sommaren och bestämt sig för att slå till och åka iväg på sin första Pancha Karmakur  – eller kanske för  andra gången. Det är härligt att höra att allt fler vill lägga pengar och tid på sitt eget välmående tycker jag!



Det som är mest efterfrågat och bokat är mysiga Manaltheeram Ayurvedic Beach Resort  som ägs av Soma Group med lång erfarenhet av Ayurvedacenters i Kerala.
Det här är en charmig och mysig anläggning tycker jag (trots sin storlek med ett 80-tal bungalows) så får man en känsla av att den är intim och kompakt. Den ligger på en stor sluttande tomt strax ovanfår den milslånga breda stranden mot Arabiska Havet och Indiska Oceanen. Man är verkligen omgärdad av naturen; exotiska dofter, havets brus, fåglarnas sång och all färgprakt. Bara det är så helande!

Alla små runda bungalows (cottages) ligger inbäddade i en tropisk prunkande trädgård med bl.a. kokosnötspalmer, crouton och ringblommor. Det finns en kategori som heter Kerala Houses, lite större och byggda enligt Vastu Shastra (indisk feng shui), bekväma och möblerade med traditionella rustika trämöbler Keralas-style. Några har t o m luftkonditionering (ifs inte så bra vid ayurvedakur ). Standarden generellt är enkel men bra; det är rent, rustikt och basic (ingen TV, radio eller mysbelysning J) Här kan man slappa i sin hängmatta vid den lilla uteplatsen som hör till, efter behandlingarna.

På anläggningen finns dessutom en pool, ett litet bibliotek där man kan lånbyta böcker, en lite ”beauty salon” där man kan få enklare ansiktsbehandligar, fotvård och vaxning. En ayurvedashop erbjuder med böcker, lite ayurvediska medikamenter och souvenirer.  Ayurvedacentret och yogashalan ligger högst upp och har rätt fina funktionella ytor. Om vädret tillåter yogar man utomhus med havet i bakgrunden – otroligt mysigt! Här erbjuds förstås bra Ayurvedabehandlingar av ett team erfarna läkare och proffsiga terapeuter, alla med bakgrund i Somagruppen.

Personalen är (som oftast i Indien!) otroligt gullig och trevlig, här är de ju dessutom lite vana med västerländska gäster sen länge. Det ordnas föresläsningar, matlagningsdemos, uppträdanden med dans och kulturframträdanden för gästerna.

Restaurangen med utsikt över havet och trädgården serverar förstås  ayurvedisk kost serveras i form av buffet och specialmeny. Ibland serveras även grillad fisk och skaldjur mot tillägg.

Som gäst på Manaltheeram har möjlighet att äta och yoga på systerhotellet Somatheeram Ayurveda Beach Resort intill, inte så dumt med lite miljöomväxling emellanåt! Sjävklart har båda ställen Green Leaf-certifiering från myndigheterna.
Skillnaden mellan de två hotellen är att Somatheeram ligger på en brantare tomt (mer trappor) och har lite mer space mellan husen. Annars är grunden; koncepten desamma vad gäller Ayurvedan och yogan. Båda tillhör hursomhelst Keralas mest populära och erfarna centers!
Jag kan varmt rekommendera en blogg skriven av en nyligen hemkommen gästs (förstagångs) upplevelser från Manaltheeram:

Lyxiga spaproukter från Sundãri

Nu har jag fått en närmare presentation av hudvårdsserien Sundãri som är inspirerad av Ayurveda och som introducerats i Sverige på Elements Spa på Clarion Stockholm Hotel. Jag har bara testat en Spa-behandling med Sundãris produkter, tidigare i år på Amrita Spa på Swissotel i Tallin.
Sundãri grundades bl.a. a yogafrälsta supermodellen Christy Turlington, (som också har skapat yogaklädesmärke Nuala). Hon sålde dock företaget 2003. Sundãri kommer bara att finnas tillgängligt på SPA och salonger och inte i detaljhandeln. De finns i 34 länder världen över. Sundãri är sanskrit och betyder ”vacker kvinna”…
Häromdagen guidade Sundaris Liza Capozio från USA mig och några andra deras produktserie,  där vi fick möjligheten att få dofta, smörja och testa bland burkarna och flaskorna. Det här är ett Spa-märke som andas kvalitet; fina dofter (hög kvalitet på eteriska oljorna) och konsistenser som ger en känsla av lyx tycker jag – och snyggt paketerat! (samma känsla som hos Elemis fina spaprodukter).

 Sundãris produkter ska vara baserade på ingredienser från växtriket, inte testade på djur och inte innehålla mineraloljor, syntetiska dofter, färgämnen eller konserveringsmedel. Alla produkter från rengöring till fuktgivande ansikts- och kroppsprodukter anpassade för Vata, Pitta eller Kapha-hy/konstitution. 
Sen påstår de (förstås!) ha verksamma ingredienser som snabbt ska ge synbart resultat, en kombination av modern vetenskap inom hudvård används tillsammans med ayurvedans principer. Jag har ett litet kit med olika provar jag ska testa av...

Det sympatiska i deras filosofi tycker jag att de kombinerar ett holistiskt och ayurvediskt tänk på flera sätt. Innan en Spa-behandling  får alla kunder får göra ett kort dosha-test, sen också själv välja produkt utifrån vilken doft man gillar mest, vilken typ av beröring i massagen man föredrar (Kapha behöver lite hårdare,snabba tag, Vata lite  lugnare osv) och hänsyn till vilken dosha som kan behöva balanseras. Ju mer mottaglig och positivt inställd man är till allt i behandlingen- dofterna, beröringen och energierna - desto bättre effekt får det. Ogillar man en viss doft fastän den ska vara bra för en, bör man ändå undvika,(samma sak med smaker – då gör det mer skada än nytta!) Man ska lita på -och njuta - med sinnena!


Gotu kola eller Brahmi-ört


Typiska ayurvediska örter finns i flera av produkterna som helande Gotu Kola, anti-inflammatoriska Neem och C-vitaminrika-rika Amalaki, liksom att ha oljor för att smörja och återfukta ansikte och kropp. Skönhet kommer ju nu inte bara ur burkar J så kunderna kan också få små kort med instruktioner om pranayama-(andnings)-övningar som syresätter och renar blod som i sin tur gör hyn mer frisk och strålande…
Liza berättade att deras anti-aging produkter fått fina utmärkelser inom spabranschen i Asien, före mer traditionella och mediciniska produkter. Det är kul tycker jag att  Sundãri nu finns i Sverige som ett spa/ hudvårdsmärke av hög kvalitet (om än med en högre prisnivå också) med tydlig ayurvedisk profil!

I´ve missed my veggies!

 










Semestern är över för denna gång. Det blev både hemmavid i Sverige (ljuvliga dagar i Hälsingland bl. a ett kort besök hos fina Renée i Ljusdal, Skåne och Halland med 50-årsfest) samt en vecka i franska Biarritz och spanska San Sebastian (d v s Baskien) - vackert, charmigt om än med mycket omväxlande väder. Med andra ord har det blivit rätt mycket flängande; då är det inte helt enkelt att följa mina inrutade ayurvediska rutiner...

Jag är halvvegetarian, (äter inget kött men fisk), är noga med kvaliteten på maten, följer rutiner, äter sunt med mycket grönsaker, osv.I en gourmet-region som Baskien - där vi förvisso åt fantastiskt gott och vällagat - var det ändå svårt att överhuvudtaget få en helt vegetarisk rätt, men även att varma, tillagade grönsaker serverade på restaurangerna. Visst, fräscha grönsallader kom till de flesta rätter, men inte en enda broccoli, zucchini, böna,kronärtskocka etc.(Veganer kan inte ha det lätt i dessa trakter...)

På marknaderna vi besökte bågnade ju stånden av de vackraste, färggrannaste, solmogna, ekologiska grönsakerna och frukterna från närproducerande odlare men fanns inte tillgängligt som sagt på de utmärkta krogarna i Biarritz eller San Sebastian. I Spanien råder ju dessutom märkliga mattider och rutiner; pintxos (tapas) hela dagarna fram till kl 21 då restaurangerna öppnar, ingen äter middag före 23. Det går alltså inte att äta en matbit på kvällarna, bara dessa tapas gjorda på bröd... Inte så bra om man vill följa den ayurvediska klockan :-(

Nåväl, självklart är det charmen att resa att se hur andra lever osv. osv. men det blir svårt om man har sina egna (mat)principer. Jag som hälsar på många vänner och släktingar får ju självklart anpassa mig, men jag kan onekligen observera hur lite grönsaker gemene man äter - gurkan och tomaten i salladen räknar jag knappt! Min kropp vill bara ha mer och mer grönsaker känner jag.

Nu är det ju rätt tid att frossa i nyskördade grönsaker, frukter och bär, så vilken härlig tid att njuta av ! Så nu håller jag mig på hemmaplan ett tag, tills nästa Indienresa i september!

Ljusnan i Hälsingland från sin grannaste sida, denna vy får Renee njuta av jämt!