Reningskur och kreativt skapande del 2

Ayurveda & Vedic Art på Sri Lanka mars 2011
Maten är ju en viktig del inom Ayurveda och anses som medicin. På Barberyn serveras måltiderna  som buffet till frukost och lunch och en lättare 3-rätters  till kvällsmiddag. Fräscht och gott med många exotiska frukter, grönsaker och örter som de många aldrig testat  tidigare. Många  hittar nya favoriter – som ex. det smakrika, lättsmälta och skonsamma röda riset, wokad lotusrot, gotukola, m.m  Rätterna är märkta med små skyltar vilken dosha de är lämplig för, vilken påverkan de har, och varning om de ska undvikas vid speciella behandlingar eller om man är på controlled diet, d v s  behöver minska i vikt.

 Det finns en dietist på plats i restauranten vid måltiderna som håller ett vakande öga och hjälper alla att välja rätt från den vacker upplagda buffén.

 Har man inget problem att avvara kött så är maten en fröjd för de flesta och man kan äta sig mätt utan problem, det handlar om att äta det som är rätt för just mig. Fisk serveras i viss mån men annars är allt vegetariskt. Färska juicer, frukter, kokoschutneys, rispannkakor, papaya på tvären och höjden (bra för tarmen!) och massor av goda curries och röror.Yummie!

Varje dag så målades och skapades det för fullt under guidning av Renee i Vedic Arts principer och härliga alster skapades. Jag upplever Vedic Art som en lekfull, befriande,prestigelöst och aha-upplevelse om  principerna som utgör Vedic Arts filosofi. Men det gör också något med en på djupet; något gammalt t släpps, något nytt sätts igång!

 Nu målade jag inte själv denna gång, men deltagarna var förundrade över den process de gick igenom och som förstärktes av behandlingarna och hela vistelsen. Man kan självklart gå kurser i Sverige uppdelat på veckoslut, men det är rätt fint att få alla (17) principer i ett sammanhängande tillfälle! Läs mer på Renees hemsida.




Morgnarna inleddes med härliga yogapass i yogapaviljonen för de som ville, med bedårande utsikt över havet och apor lekandes i träden bredvid. Barberyn  har flera yogalärare, de flesta infödda och har sin tradition i Hathayogan (Sivananda-traditionen verkar vara populärast i Sydostasien har jag märkt på mina resor) .




Meditationspass med buddhistiska munkar och tai chi-pass utomhus för den som vill. Ägarfamiljen är buddhister och det präglar resorten; vackra buddhastatyer med tända ljus, doftande rökelser står utplacerade men framförallt märks förhållningssättet och den ödmjuka attityden hos dem och personalen.

 Den här gången genomfördes en fin ritual och meditation med munkar för att hjälpa offren i Japan efter tsunamin och jordbävningen; ett trauma som man på Sri Lanka känner stor empati med.


2 kommentarer:

  1. Fint reportage du gjort - Kraam

    SvaraRadera
  2. Thanks sweetie, det kommer en del till! Just nu är det mycket att skriva om!

    Kraaam :-)

    SvaraRadera