Reningskur och kreativt skapande del 1






För två månader sen var jag tillbaka på Sri Lanka på Barberyn Ayurveda Beach Resort i Weligama med ett härligt gäng 10 svenska damer. En tvåveckors vistelse för både kroppen och själen med en Pancha Karma-kur i kombination med målarkurs i Vedic Art. Det var andra gången jag och min fina vän, konstnären och Vedic Art läraren Renee Breig ordnade denna gruppresa till Barberyn.

Ayurveda och Vedic Art vilar på samma filosofi med ursprung i Vedaskrifterna. En fin kombination där båda aktiviteterna ger en djupdykning in i Självet och startar processer som både renar, förlöser och ger utrymme för något nytt. Kreativitet och nya insikter.

För de flesta var detta första gången de gjorde en ayurvedakur liksom till besökte Sri Lanka, så många intrycken var omtumlande vid ankomsten efter den långa flygresan. Alla ovanliga dofter, den varma, fuktiga luften, alla tropiska växter och den intensiva trafiken. Människorna; nyfikna, leende men lite reserverade.
Barberyn Beach Resort ligger på södra ön drygt 4 timmar från Colombo, på en vacker plats vid Indiska Oceanen; omgärdad av tropisk djungel och doftande blommor. Vilda fåglar, grodor, apor, ödlor (och jodå en o en annan spindel och orm)hör till resorten.

Direkt efter ankomst gav den kvinnliga huvudläkaren på Barberyn, Dr.Pushpa,  de flesta av oss den inledande konsultationen för att fastställa vilka obalanser och krämpor vi hade. Ingående frågor om levnadsvanor - allt för att kunna sätta in det rätta artilleriet! Jag var behjälplig med att tolka i konsultationerna för några av deltagarna så att inget skulle missförstås.

Det är mycket information att ta in; om när, var och hur de olika örtmedicinerna ska intas, beskrivningar av de behandlingar man blir ordinerad, hur magen skött sig (mycket viktigt!), hur sömnen varit osv. Var tredje dag träffar man sen läkaren för en kortare konsultation och avstämning kuren går. Under vistelsens gång kröp alltfler små åkommor fram som kunde behandlas!  

Barberyns koncept är att ge alla gäster exakt de behandlingar var och en behöver utan att betala extra för det. Det kan vara  Abyanga oljemassager, örtinpackningar, Swedana (ångbad), akupunktur, Shirodhara och andra specifika oljebehandlingar mot  ex. smärta och värk. De flesta behandlingar är mycket behagliga; bara att  bli masserad i 14 dagar och all olja gör så gott!

Behandlingarna tar sen ett par timmar varje dag och samma massös tar hand om en under hela kuren. Faktiskt är hela personalen densamma sedan jag var där för första gången för sex år sedan.

Personalen ser till att man blir väl omhändertagen överallt och leder en till  varje station och behandling. Här kan man helt släppa kontrollen då de har järnkoll på en. De flesta blir väldigt trötta av behandlingarna och behöver mycket vila; många snarkningar under behandlingarna avslöjade ett trött och jetlaggat gäng  den första  tiden! För vårt gäng blir kvällarna rätt tidiga, (som det brukar vara på Ayurvedaresorts) med gäspningar vid kl. 21. Några kvällar bjuder hotellet på lite underhållning i form av musik och folkdansuppvisning.

Alla mediciner, oljor och dekokter tillverkas på Barberyn på traditionellt vis och har mycket potenta och terapeutiska kvaliteter! Illasmakande minst sagt, men ack så välgörande! Piller och pastor ska intas på bestämda klockslag från tidig morgon till läggdags med vatten, honung eller örtdekokt. Det är ett pyssel att följa schemat när man hämtat ut sin ranson varje dag av färsktillverkade och handgjorda medikamenterna. Syftet är ju att luckra upp gifter och slaggprodukter – ama- som bildas i kroppen och vävnaderna  som Ayurveda menar är grunden till obalanser och sjukdomar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar