Ugnsbakade kryddiga päron* |
Vata-energin dominerar på vintern. Eftersom Vata-energin i sig själv är lätt, rörlig och kall bli det mer Vata i atmosfären av kallt, blåsigt väder. Även stress, en snabb och rörlig livsstil (typiskt i storstäder) ökar också Vata, vilket gör att många människor i dag får typiska Vataobalanser som oro och sömnsvårigheter.
Vata har också kvaliteter som rå, torr och oregelbunden. Då ska en person som redan har mycket Vata i sig vara försiktig med torr mat (Cornflakes, knäckebröd, müsli, med mer), kall mat (sallader, kalla såser, fil, yoghurt), rå mat (raw food, råkost etc). Du ska se till att äta och sova på regelbundna tider, hålla dig varm, genom att klä dig varmt, äta och dricka varmt eller vara i en varm atmosfär. Du ska också tänka på att vila och försöka stressa av.
För att balansera de lätta, torra kvaliteterna behövs de lite tyngre, smörjande kvaliteterna i livet, lite oljigare mat, oljemassage osv.
Om man inte passar på sin Vata kan det ge obalanser på sikt som nervproblem (”torkar ut ”nervsystemet), trög mage, (uttorkad tarm), rynkor, (uttorkad hy) osv.
Några bra tips för att hålla Vata i schack - speciellt om vintern:
– Ät på regelbundna tider. Ät varm, lagad mat. Soppor, gröt, grytor, närande mat. Oljigare, fuktigare mat (salladsdressing, olja) Avocado, kanel, kardemumma, chili, gurkmeja är bra och värmande kryddor på vintern.Tillskott av D-vitamin kan vara bra för oss på solfattiga breddgrader, hjälper immunförsvaret och humöret.
- Ät mindre av kalla sallader, smoothies, chips och glass, yoghurt
– För torr hy, lugnande för sinnet vid oro, mycket tankar – ge dig själv en oljemassage innan morgonduschen. Värm lite sesamolja, smörj in kroppen med mjuka lugna tag, gärna hårbotten och fotsulorna– här finns nervändar som tar upp oljans effekter! Duscha varmt och du behöver inte smörja in dig efteråt. Smörj torra näsborrar och örongångar med en droppe sesamolja.
– Mot sömnsvårigheter: Vid läggdags, koka upp en kopp mjölk försiktigt, ha i lite kardemumma och muskot – naturens sömnmedel!
– Vid trög mage: Ät psylliumfrön och uppblötta katrinplommon med gröten. Ta en tesked olivolja om morgonen. Vid långvariga besvär, prova det ayurvediska preparatet Triphala (balanserar tarmen) Finns i välsorterade hälsokostbutiker eller på nätet.
* Recept på en härlig dessert som inte är för tung i vinter: Ta 4 päron och dela på mitten, skala, kärna ur. Lägg i en ugnsform med en dl vatten i botten, mal eller mortla kryddor - 1 tsk kanel, 1 tsk nejlikor,någa stjärnanisar och strö över päronen tillsamman med russinen. Baka i ugnen på 150 grader i 30-40 min eller tills päronen är mjuka och fått lite färg.Servera med lite pecannötter ovanpå!
Keep warm!
Ett Gott Nytt År 2012 önskar jag alla Ayurvedavänner!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar