Håll din Vata i balans i vinter!

Ugnsbakade kryddiga päron*

Vata-energin dominerar på vintern. Eftersom Vata-energin i sig själv är lätt, rörlig och kall bli det mer Vata i atmosfären av kallt, blåsigt väder. Även stress, en snabb och rörlig livsstil (typiskt i storstäder) ökar också Vata, vilket gör att många människor i dag får typiska Vataobalanser som oro och sömnsvårigheter.

Vata har också kvaliteter som rå, torr och oregelbunden. Då ska en person som redan har mycket Vata i sig vara försiktig med torr mat (Cornflakes, knäckebröd, müsli, med mer), kall mat (sallader, kalla såser, fil, yoghurt), rå mat (raw food, råkost etc). Du ska se till att äta och sova på regelbundna tider, hålla dig varm, genom att klä dig varmt, äta och dricka varmt eller vara i en varm atmosfär. Du ska också tänka på att vila och försöka stressa av.

För att balansera de lätta, torra kvaliteterna behövs de lite tyngre, smörjande kvaliteterna i livet, lite oljigare mat, oljemassage osv.

Om man inte passar på sin Vata kan det ge obalanser på sikt som nervproblem (”torkar ut ”nervsystemet), trög mage, (uttorkad tarm), rynkor, (uttorkad hy) osv.


Några bra tips för att hålla Vata i schack - speciellt om vintern:


– Ät på regelbundna tider. Ät varm, lagad mat. Soppor, gröt, grytor, närande mat. Oljigare, fuktigare mat (salladsdressing, olja) Avocado, kanel, kardemumma, chili, gurkmeja är bra  och värmande kryddor på vintern.Tillskott av D-vitamin kan vara bra för oss på solfattiga breddgrader, hjälper immunförsvaret och humöret.
- Ät mindre av kalla sallader, smoothies, chips och glass, yoghurt

– För torr hy, lugnande för sinnet vid oro, mycket tankar – ge dig själv en oljemassage innan morgonduschen. Värm lite sesamolja, smörj in kroppen med mjuka lugna tag, gärna hårbotten och fotsulorna– här finns nervändar som tar upp oljans effekter! Duscha varmt och du behöver inte smörja in dig efteråt. Smörj torra näsborrar och örongångar med en droppe sesamolja.

– Mot sömnsvårigheter: Vid läggdags, koka upp en kopp mjölk försiktigt, ha i lite kardemumma och muskot – naturens sömnmedel!

– Vid trög mage:
Ät psylliumfrön och uppblötta katrinplommon med gröten. Ta en tesked olivolja om morgonen. Vid långvariga besvär, prova det ayurvediska preparatet Triphala (balanserar tarmen) Finns i välsorterade hälsokostbutiker eller på nätet.

* Recept på en härlig dessert som inte är för tung i vinter:  Ta 4 päron och dela på mitten, skala, kärna ur. Lägg i en ugnsform med en dl vatten i botten, mal eller mortla kryddor - 1 tsk kanel, 1 tsk nejlikor,någa stjärnanisar och strö över päronen tillsamman med russinen. Baka i ugnen på 150 grader i 30-40 min eller tills päronen är mjuka och fått lite färg.Servera med lite pecannötter ovanpå!

Keep warm!

Ett Gott Nytt År 2012 önskar jag alla Ayurvedavänner!

Ayurveda &Vedic Art i Indien 24 mars-6 april 2012


Följ med till Kerala, ”God´s own´s country” i södra Indien för en oförglömlig vistelse. Kombinera sol, bad och den ayurvediska Pancha Karma-kuren med att måla enligt Vedic Arts principer med den svenska Vedic Art läraren och konstnären Renée Breig. Målarkursen är öppen för alla; du som målar sedan tidigare och du som är helt nybörjare med penseln.

Pancha Karma är en riktigt effektiv, djupverkande, stress-reducerande och balanserande reningskur som integrerar dagliga kroppsbehandlingar med örtmediciner, anpassad kost, allt i en omhändertagande och vänlig atmosfär. Yoga, andningsövningar och meditation är också del av kuren.

Manaltheeram Ayurvedic Beach Village tillhör Soma Group, en av pionjärerna vad gäller ayurvedaresorts med många nöjda västerländska gäster under senaste decennierna.

Vad är Vedic Art? Först och främst en väg till självkännedom genom konstnärligt skapande. Konstformen är uppbyggd kring 17principer. Principerna kan ses som impulser som har till syfte att väcka upp kunskap som redan finns inom oss. Du guidas genom dessa principer under vistelsen genom dagliga övningar.

Renée Breig
Renée Breig är konstnär och Vedic Art-lärare sedan flera år, och har hittills haft
ett antal utställningar i Europa, USA och Kina. Renée guidar dig genom de Vediska principerna från sitt hjärta.Renée undervisar i alla steg inom Vedic Art.
Kontakta Renée på renee@breig.se eller mobil 0709-28 65 61 www.reneebreig.com

Kerala Längst ner på Indiens sydspets ligger delstaten Kerala, mellan Indiska Oceanen och Arabiska Havet kantat av milslånga stränder. Kerala är inte bara sol och bad, här finns nämligen allt för att en semester ska bli fantastisk!


Manaltheeram Ayurveda Beach Village En mycketcharmig och mysig anläggning med härligt läge vid stranden,inbäddad i grönskande prunkande trädgård. Manaltheeram drivs av Soma-gruppen som har lång erfarenhet av Ayurvedacenters i Kerala.


Kuren skräddarsys för varje individ efter en konsultation med Ayurvedadoktorn. Kurens utformning beror på gästens hälsotillstånd och medicinska förutsättningar och längden på
vistelsen. Vissa gäster kommer till Manaltheeram för att behandla en mängd åkommor som stress, övervikt, hudproblem, ischias och reumatism. Men man behöver inte var sjuk eller ha några medicinska problem för att dra nytta av ayurvedabehandlingar.

Ayurveda är framförallt ett förebyggande hälsosystem och alla terapiformer som ges på Manaltheeram främjar välbefinnandet. En regelbunden avgiftning är viktig för att främja ett harmoniskt växelspel mellan kropp, själ och ande. Genom åren så samlar kroppen på sig toxiner från kosten, föroreningar, rökning, alkohol och läkemedel. Den ayurvediska formen av rening rensar ut gifterna och slaggprodukterna genom en serie av oljemassager, värmebehandlingar, örtbad, örtångbad, ayurvediska örtmediciner och en viss diet. Räkna med att behandlingarna tar ca 2 timmar varje dag och kan bestå av olika former av Abyanga oljemassage, Swedana värmebehandling, Shirdodhara, inhalering, örtomslag m.m. Vissa örtmediciner och medikament ingår också i kuren.

Kommentar från deltagare från resan 2007 till Sri Lanka:
” Kombinationen med Ayurveda och Vedic art var helt fantastsisk!Att få läkas så på djupet...Att på såpass kort tid må så jättebra. Kroppen fick maxad läkning av underbar mat, Ayurvediska drinkar, underbara behandlingar.
Att få uttrycka sig inifrån sin själ med hjälp av Vedic art var också helt fantastiskt. Att komma i kontakt med sitt innersta och läka även där med färgerna. Jag vill gärna åka tillbaks på denna fantastiska resa...1 gång per år! Detta är en STOR hälsoinvestering som varar länge. Är fortfarande förvånad över hur koncentrerad läkning kan ske på så kort tid med detta koncept.”
Helena Blomljus


Kursupplägget
Under vistelsen går vi igenom de principerna så långt vi hinner och räkna med att kursen tar
ca1-2 timmar varje dag och anpassas lite till gruppens storlek och ditt individuella kurprogram.
För dig som är helt nybörjare ingår kursmaterial i form av färg och målarduk.

Vedic Art-kurs och Ayurveda i Indien 24 mars-6 april 2012
Med på resan följer Suzanne Björklund med lång erfarenhet från resebranschen, som
arrangör av Ayurvedaresor till Indien och Sri Lanka. Hon är också Ayurvedisk
hälsorådgivare och kan förmedla sin kunskap och erfarenhet om Ayurveda och Pancha
Karma. Suzanne driver bloggen ayurvedalifestyletravel.blogspot.com

Pris: 18 200;- per person i del i dubbelrum (Garden Cottage kategori)

Enkelrumstillägg: 4 500 kr
Special Cottage tillägg del i dubbel: 1 500 kr
Special Cottage  enkelrumstillägg: 7 300 kr

I priset ingår:
• 13 nätter i del i dubbelrum på Manaltheeram Ayurvedic Beach Village
• Transfer från flygplats-hotell t/r
• Helpension med ayurvedisk kost samt juicer och te
• Konsultationer med ayurvedisk läkare
• Pancha Karma-kur som är individuellt anpassad med dagliga behandlingar ca 2 tim
• Örtmediciner under kuren
• Yoga och meditation på anläggningen 4-5 pass/dag
• Vedic Art kurs under 12 dagar med Renee Breig
• Färdledare Suzanne Björklund, dipl.ayurvedisk hälsorådgivare
• Kortare utflykter till Trivandrum stad, båttur på kanaler, shopping, m.m.
• Föreläsningar och presentationer om Ayurveda med Suzanne Björklund
• Musik- och kulturframträdanden på hotellet, matlagningsdemo och besök vid odling- och
tillverkning av örtmedicinerna.

Tillkommer:
• flygbiljett ca 9-10 500 kr
• ev.dricks

Samtliga priser är baserade på dagens kända tariffer och valutakurser. Vi reserverar oss för
prisändringar utanför vår kontroll. Priserna är baserade på ett minimum antal om 10
deltagare. Begränsat antal platser.

Flyg: Flygbiljetter finns från ca 9000 kr till Trivandrum. Bästa förbindelsen är med Qatar
Airways eller Emirates Airlines. Boka flyget med utresa den 24 mars och hem den 6 april!
Kontakta Suzanne på suzanne@getaway.se

För information och bokning välkommen kontakta Suzanne Björklund på
wellbeingwell@telia.com Tel 0733-601769

För mer info om Vedic Art kursen kontakta Renée Breig på renee@breig.se
Anmälan:senast den 10 januari. Anmälningsavgiften på 2500 kr till Renée Breig
pg 1935809-2 vid anmälan. Slutbetalning senast den 25 februari. Resan är ett
samarrangemang mellan Suzanne Björklund och Renée Breig.




Pancha Karma-kuren