Äntligen semster!

Nu tar jag semester i några veckor. Baskien med Biarritz och San Sebastian ska besökas ochs en några veckor i Sverige!

På återhörande och jag önskar alla en fortsatt härlig sommar!
:-) Suzanne

Jag gästbloggar på Yourlife.nu i sommar!

Om ni inte har upptäckt den relativt nya tidningen från Bonnier "Yourlife" i tidningsställen ännu, kan jag verkligen rekommendera den. En lite annan profil än många andra magasin.  Jag hoppar in som gästkrönikör i sommar på deras nätupplaga - om Ayurveda förstås! :-)

Här är två av inläggen:
http://www.yourlife.nu/artiklar/2011/gastredaktor-kreativa-spontana-och-roliga-vata/

Enkelt men bra i Kovalam


När jag gjorde min senaste rundresa i Kerala under monsunen besökte jag denna lilla resort med Ayurvedacenter, som jag fått tips om av ett par norrmänn.

Beach & Lake Resort ligger strax norr om Kovalam Beach på väg mot flygplatsen i slutet av en ringlande grusväg omgiven av natur.  Det är ett litet familjedrivet hotell (som är så vanligt i Kerala) så det blir en intim och familjär atmosfär. Ayurvedacentret drivs med översyn av ayurvedaläkaren Dr. Franklin, som är ett av de mest välkända namnen i Kerala vad gäller Pancha Karma-behandlingar med flera kliniker och forskningscenter.



Hotellet är lite speciellt på så sätt att den är uppdelad på två sidor om en kanal. Man tar sig mellan de båda sidorna med en liten båttur med hotellets roddman! På ena sidan gränsar kanalen till kokosnötodlingar, den andra till det öppna havet och en lång härlig sandstrand där lokala fiskare jobbar på sitt traditionella sätt. Själva hotellet har bara 18 rum av hyfsad standard, rymliga och rena rum med balkong eller terrass.

Receptionen, ayurvedacentret, pool en samt några av gästrummen ligger på ena sidan och på den andra sidan floden ligger restaurang, yogasalen, stranden och fler gästrum. 






När jag var där – mitt i lågsäsong - var jag i princip ensam. En norsk ung tjej återvände hem precis när jag kom, hon hade varit där själv i en månad och gjort ayurvedakur och  trivts jättebra! Jag tänker att det är inte alla som kanske skulle gilla att vara helt ensam på ett  så litet ställe under så lång tid, men hon hade uppskattat det. Nu hann jag inte prata så mycket med henne, men jag fick själv pröva ett par abyangamassager med Navarakhizi (massage med örtpåsar) och prata med den sympatiska Dr. Sumesh som är huvudläkare där och  som jag fick förtroende för. Dr Franklin själv är i åttioårsåldern och är besöker kliniken emellanåt, men samtliga läkare och terapeuter är utbildade hos honom. Min massös hade jobbat för honom i 12 år.  Duktig och kompetent kändes hon.
Jag var faktiskt imponerad av centret som är relativt nybyggt, fräscht med fem behandlingsrum och ett tiotal massörer.


Ayurvedacentret

´

Om läkaren tillåter J så kan man bada i den fina ovala poolen, sen finns förstås stranden. Som det är i Kerala på de allra flesta ställen är stränderna också lokalbefolkningens tillhåll för bad, toalettbestyr, tvättning och kor går och betar eller letar … Det är inte tillrättalagt för turister i vanlig mening, (Kerala är absolut inget Thailand -det brukar jag vara noga med att påminna om! Beach &Lake Resort blir lite speciellt i och med att det är uppdelat på två sidor om kanalen.




Det är lite och mysigt, med en liten trädgård mellan restaurangen och havet med hängmattor mellan palmträden. Restaurangen serverade väldigt god mat, både från meny och vid ayurvedakur blir man serverad enligt ordination.

 Lugnt, avslappnat, lite avskilt med en mysig atmosfär och passar den som vill ha ett litet, enkelt ställe med komfort och bra ayurveda. Ett yogapass erbjuds varje morgon vilket man betalar separat från kuren. Det är mest tyskar, norrmänn och en del ryssar på Beach & Lake Resort. Jag har haft en hel del gäster där under den gångna säsongen som varit nöjda!

Några utvalda passager ur Janesh bok

Janesh bok  kryllar av kloka och visa ord, formuleringar, liknelser och vackra aforismer. Det här fastnar:
Bli rik på insidan genom att inte äga någonting. Gör världen till ditt hem genom att låta sinnet sova på marken samtidigt som du tittar på tjärnorna i taket. Se ditt förflutna som ett tåg som redan har lämnat stationen där du väntar. Upplev trygghet utan att samla på dig saker och ting för framtiden, och vårda istället ditt nuvarande liv som en gåva.
Också den symboliska  kopplingen mellan liv, ljus och kärlek och vata, pitta och kapha är vacker...jag har aldrig tänkt i de termerna men det stämmer ju: Liv (Prana) står ju Vata för -livsenergin, rörelsen och andningen som för livet framåt. Ljus (jyoti) står ju för ljus och värme och är eldelementet-Pittaenergin som sätter igång liv.Kärlekens (prema) form är vatten, Kaphaenergin som skapar och håller ihop allt liv på jorden.

Janesh uttrycker vidare att "läran om ayurveda är helt enkelt läran om att älska, eftersom man flirtar och har förspel med varje ögonblick som passerar" ;-) Han uppmanar oss också att ha den inställningen till allt: vid måltiden vi ska till att äta, med vår omgivning eller i ett möte med en annan människa. Det utvecklar vårt konstnärliga sinne och blick...att förvandla allt man gör i livet till ett nöje, inte bara nå slutresultatet..ha kul på vägen dit..En onekligen sensuell inställning till livet. :-)

Att äta vegetariskt är ju förstås en stark rekommendation inom ayurveda; även om det generellt inte är ett förbud. Janesh uttrycker det kraftfullt:  " Jag ber dig att inte göra din tallrik till en begravningsplats, din mun till ett krematorium och din mage en kyrkogård för döda djur". Jag som inte har ätit kött på 18 år håller självklart med... (och ska låna den formuleringen hädanefter, den kanske biter på vissa som inte fatta ännu!)

Som sagt, boken är fylld med många praktiska övningar och meditationer för att förstå sina känslor och tankar, rensa bort det som inte är bra för oss och utvecklar våra liv i en positiv utveckling. Jag har inte haft tid ännu att testa några av övningarna men tänker så göra. Många fina redskap hittar man där tror jag!

Avsnittet med livstilsråd och kostråd framförallt är väldigt detaljerad och anpassad för västerländskt liv vilket är bra. Janesh har överhuvudtaget en god insikt i vår livsstil här i väst, eftersom han själv levt här i nåt decennium(vilket inte alla indiska läkare/författare har samma erfarenhet av) och kan ge rekommendationer som är anpassade för oss här. På det  hela är det  en storartad bok! Klicka på bilden av boken bredvid, så länkas du till köpställe.

Med sinne och känsla för livets kunskap

Nu har jag läst klart ”Ayurveda för ditt sinne” av Janesh Vaidya, den senaste boken utgivnen på svenska om Ayurveda. Och jag konstaterar att man alltid lär sig något nytt - ämnet är ju så ofantligt stort och djupt!

Jag träffade Janesh för ca åtta år sedan när jag var verksamhetsansvarig på Zence Ayurvediska Center som låg på Narvavägen. Där tog jag in honom med intentionen att kunna erbjuda de mer traditionella ayurvediska behandlingarna så som de utförs i Kerala. Det var långa behandlingar med egna importerade örtoljor från Kerala kombinerat med  konsultationer med inslag av astrologi och psykologi.

Med sin ärvda tradition och kunskap om Ayurveda blev han snabbt populär bland kunder, kändisarnas gunstling och uppmärksammad redan då i media, som i TV i ”Du är vad du äter” och ”Toppform”. Han var onekligen en exotisk fläkt på Zence med sina örtdoftande oljor, orangea höftskynken och malas (och ibland egensinniga principer!) Tillsammans var vi ute på mässor och festivaler och promotade Ayurveda,  Janesh skapade alltid nyfikenhet och inspiration med sin närvaro.

Vad jag inte kände till då var Janesh talang för skrivandet. Några år senare efter att Zence stängt, fick jag tag på honom i Kalifornien där han författade böcker – och skulle dessutom få dem utgivna på ett Bonnier- förlag! Imponerande!

Janesh hade då rest runt i världen för att sprida kunskapen om Ayurveda men våra vägar kom att korsas igen senast förra året. Som ansvarig att rådda Keralas Turistbyrås Ayurveda -monter på Allt För Hälsan-mässan i Stockholm i höstas, bjöd jag in honom att föreläsa tillsammans med mig. Det sammanföll  med hans första boksläpp ”I det sista regnet”, en roman baserad hans uppväxt i Kerala och prägling av Ayurveda (nyligen släppt som pocket). En vacker, poetisk och gripande roman men framförallt blev jag förundrad över hans talang att berätta!

Hans levnadsöde och smått fantastiska karriär som Ayurvedapraktiker och numera författare och föreläsare, har tagit honom via Sverige, Europa och Hollywood (där han konsulterat filmstjärnor och toppartister) som en modern guru (ett epitet han själv bara skrattar åt). Janesh tillbringar numer mest sin tid i Kerala och ger föredrag och är krönikör i Blossom Magazine.  Hans klokhet, talang och ödmjuka inställning fortsätter att leda honom vidare på en spännande väg i livet! Janesh skriver nu på sin andra bok i en trilogi och ger en föreläsningsturné i Sverige till hösten.


Boken då? Ayurveda för ditt sinne: Janesh skriver om ett komplicerat ämne som sinnet och dess anatomi, mentala och andliga funktioner på ett intressant och begripligt sätt. Med ett smått poetiskt språk kryddat med aforismer och personliga erfarenheter guidar han oss läsare  genom detta komplexa ämne med praktiska tips och övningar. Han beskriver doshorna med rekommenderad livsstil och kost, men mest intressant blir det i förklaringarna om sambandet mellan själen och sinnet via våra chakran. Varje kapitel om de sju chakras relaterar till var våra själsliga utmaningar och styrkor finns och knyter ihop det hela ur ett ayurvediskt perspektiv. En intressant bok full av visdom som jag varmt kan rekommendera!

När jag fick iväg Amelia Adamo till Kerala


Apropå Somatheeram. När jag sedan började samarbeta med hotellet ville jag göra en gruppresa dit med svenskar. Jag hade läst i Amelias Adamos tidning M-magasin om hennes egna upplevelse av Ayurveda på Mauritsius på ett lyxspa som hon blivit förtjust i. Kanske skulle hon nappa på att erbjuda en läsarresa till Indien för Ayurveda för sina läsare? (Och göra ayurveda "på riktigt"!)
Jag kontaktade således henne och hon svarade omedelbart att det kunde vara intressant. Då hon höll på att planera en höstresa kom vi överens om att hon skulle passa på att kolla in stället först och skriva om det. Sagt och gjort, jag fixade och hjälpte henne till Somatheeram Ayurveda Health Resort och påminde henne om att Indien inte var som Mauritsius… Amelia är ju en klok och resvan dam har jag förstått med höga krav på komfort, men hon hade varit i Indien tidigare.
Efter hemkomst berättade hon över en lunch om sina upplevelser och intryck av resan och Somatheeram… och ja, ibland blir det bara fel! Hon hade helt enkelt andra förväntningar på vad en veckas semester skulle vara för att” ladda batterierna”! Hon var inte beredd på att dricka  illasmakande örtmediciner, att inte få ta sig ett glas vin till middagen och saknade fluffiga badrockar i behandlingarna. För så är det verkligen inte på Somatheeram – inte ens där! (Och det är ändå ett av de bättre  Ayurvedahotellen). Men hon var rolig och uppriktig i sin feedback!
Där lärde jag mig hur viktigt det är att alla verkligen är införstådda med vad det handlar om, som tänker resa för att ta ayurvedakur och att jag måste vara tydlig och informera om allt!
Hur som helst, Amelia är ju ett proffs ut i fingerspetsarna och lovade att ändå skriva ett reportage från Somatheeram och införstådd att det ändå kan vara bra för vissa personer, även om hon trodde på något mer flärdfullare för sina egna läsare… Så nix läsarresa men däremot ett mycket personligt och trevligt reportage dök upp i M-magasin av Amelia Adamo som du kan läsa här!


Somatheeram Ayurveda Health Resort i Kerala


Första gången jag kom till Indien damp jag omedelbart ner på Somatheeram Ayurveda Health Resort. Jag hade vunnit en resa till Kerala (jo, vi har fina utlottningar resebranschen) och skulle ut på en veckas rundresa med bil och chaufför, men först  Rejuvenation kur i en vecka för att testa anläggningen. Jag var mycket nyfiken och förväntansfull, då jag hört mycket om Somatheeram och hade faktiskt ordnat en gruppresa dit i 2005, men som blev inställd p.g.a. tsunamin.

Somatheeram Ayurveda Health Resort är ett av Keralas och Indiens främsta Ayurvedahotell som fått många utmärkelser genom  åren. Den ligger strax söder om Trivandrum vid Chowara Beach  och öppnade 1992. På en vacker sutterrängtomt ligger ett 80-tal mysiga bungalows utspridda och inbäddade i en tropisk grönskande trädgård med utsikt över en milsvid naturstrand längs Arabiska Havet. Hela resorten går i traditionell Kerala style arkitektur  med en ekologisk profil.Detta är ett av de mest populära ayurvedahotellen i Kerala med många återkommande gäster; mest tyskar, fransmän, italienare, amerikaner osv.

Hotellet har eget yogacenter där 4-5 pass (hathayoga) erbjuds under dagen vilket ingår i kuren. En ayurvedashop finns också för ört preparat, oljor, mediciner osv. Hotellet har en huvudrestaurang där ayurvedisk kost serveras i form av buffet och specialmeny, alltid fint upplagt och välsmakande!

Mycket färska frukter, juicer, annorlunda grönsaker och örter och många typiska rätter för Kerala som iddlis (rispannkakor)och sambal (grönsakssoppa typ),kokoschutney osv. Ljuvligt om man gillar indiska smaker och vackert för ögat! Kaffe, kött och alkohol ingår inte i dieten.

Förväntansfull mötte jag anläggningens prominenta huvudläkare; Dr. Raman i ayurvedacentret där full aktivitet rådde, för en första konsultation. En klok och intuitiv läkare om än något ålderstigen. En kur lades upp för veckan med behandlingar och örtmediciner.Innan varje behandling fick man ca en deciliter varm ghee att dricka... för att börja luckra upp toxinerna i kroppen...Vilt grimasernade satt vi alla gäster i väntrummet i ayurvedacentret som hade samma procedur!

Duktiga och erfarna terapeuter tog hand om mig, med mer hårda nypor än jag var van vid från Sri Lanka och andra håll (generellt är det hårdare tag i Indien tycker jag); abyanga oljemassage, massage med örtpåsar och den berömda Rejuvenation massage när massösen håller sig i ett rep i taket och använder sina fötter för att massera kroppen medan man ligger på en dyna på golvet – väl inoljad, naken  och  glidandes omkring! Man får inte vara pryd och blyg på nåt sått här- men jag intalar mig att de väl  redan sett det mesta får man trösta sig med J  


Jag fick även Shirodhara-behandling och för första gången fick jag prova en helt underbar Pizichil- behandling. Två terapeuter som under 40 minuters tid öser litervis med varm sesamolja efter att man fått en helkroppsmassage först…som ett oljebad- otroligt lugnande, vatabalanserande och rogivande! Svävade ut som på moln efteråt och sov som en bebis hela natten var effekten! Bland den skönaste behandling jag fått någonsin! Mot slutet av veckan fick jag en Purgation; d v s laxering med örtmedicin som rensade ut alla slaggprodukter. Blev rätt matt denna gång men återhämtade krafterna rätt snabbt.

Somatheeram erbjuder flera olika rumskategorier där jag tycker man ska bo i de runda Special Cottages  eller  Kerala Standard Cottages; traditionella Keralahus av trä med vackra sniderier och möbler som har mest atmosfär.  Dessa ligger vackert inbäddade i en tropisk grönskande trädgård med utsikt över en milsvid naturstrand och havet. En egen hängmatta utanför dörren är pricken över i:et! En enkel pool med  solbäddar finns också, om man inte vill vara på stranden som är allmän med lokala fiskare, tiggare och försäljare. Starka vågor och bränningar gör att man måste vara riktigt simkunnig.

 

Ibland bjuds det på lite underhållning om kvällarna i form av sång,  uppvisning i dans eller i den traditionella  kampsporten Kalari, matlagningsdemo osv. Som vanligt när man är på ayurvedakur blir det tidiga kvällar; man sover gott efter alla massager!  TV, radio eller alkohol gäller inte här heller.


Det bästa med Somatheeram är den proffsiga och vänliga personalen, den vackra tropiska miljön och omgivningarna –  naturen  står för en stor del av healingen och trots att det kan vara många gäster här samtidigt är det gott om utrymme. Alla är där i samma syfte och det är lätt att knyta kontakt med andra gäster om man vill det. Hotellet hjälper till med lokala utflykter om man vill se sig lite omkring. Kanske inte Somatheeram inte är det mest strikta ayurvedacentret; men vill du ha semsterkänsla med bekvämlighet (men ingen lyx !)är det verkligen att rekommendera!



Jag har hjälpt många nöjda resenärer hit under åren och flera som kommer tillbaka.
Somatheeram Ayurveda  Health Resort har en "Green Leaf"-gradering, som är den främsta graderingen av ayurvediska centers utdelat av Department of Tourism, Government of Kerala.  Något jag tycker är vikitgt när man väljer ayurvedaställe!
Dessutom har de fått utmärkelse som "Best Ayurvedic Centre" inte mindre än nio gånger av samma turistmyndighet!