Coola ner din Pitta i sommar


Nu när sommaren tycks vara här på allvar med ljusa, varma dagar och kvällar och många av oss gärna söker sig till skuggan menar Ayurveda att det är Pitta som dominerar i naturen. Normalt sträcker sig den perioden mellan juli till oktober, d.v.s. när vi har riktigt varmt väder och det också transformerar naturen.(ex. färgar hösten)

Kanske känner du dig mer irritabel, får kortare stubin och blir lättare irriterad är det ett tecken på att Pitta doshan är retad. Vare sig man har mest Pitta eller inte i sin konstitution bör man passa sig för överdriven värme. Andra tecken på en ökad Pitta kan vara överdriven svettning och kroppsvärme, hudutslag, acne, sura uppstötningar.

Pitta är den dosha som styr över ämnesomsättningen, speciellt matsmältningen och ansvarar för alla processer av förvandling och transformation i våra kroppar och gör så genom värme. Alltså, för att coola ner en ”överhettad” Pitta rekommenderar Ayurveda den motsatta kvaliteten- det som är svalkande.

Så med några enkla tips att tänka på i sommar kan man dämpa Pitta, så att man inte utvecklar värre obalanser och åkommor på grund av Pitta.

1.     Prioritera svalkande mat och dryck
Normalt rekommenderar ju ayurveda lagad varm mat men om sommaren kan man äta sallader, kalla soppor, inte alltför starkt kryddad mat. Frossa i broccoli, sparris, blomkål, zucchini och gröna bladgrönsaker. Välj söta, bittra och kärva smaker framför sura och starka. Undvik för mycket sura smaker som yoghurt, fil, ost, vinäger osv. som också retar Pitta liksom tomater, lök chili och rött kött.  Alkohol är tyvärr också Pittahöjande.
Söta frukter som melon, körsbär, persikor, päron, vindruvor är bra men undvik de sura.
Ghee, som jag skrivit om i min blogg är svalkande för Pitta. Aloe Vera juice är också bra.


2. Örter och kryddor.
Det finns speciella Pitta-téer från ex. Maharishi, Pukka, m fl. märken och kan med fördel drickas avsvalnat som iste. Krydda med mynta, fänkål, anis och kardemumma, som alla har en pitta-balanserande effekt.


3. Dra ner på tempot!
Att jobba över, pressa mot deadlines, att pendla långt blir än mer stressande för en Pitta under sommaren. Pröva aktiviteter som har ett lugnare tempo, både för sinnet och omgivningen. 
Njut av livet! Att simma är mycket svalkande på en Pitta, även mentalt men också en promenad om kvällen när temperaturen sjunkit och luften är fräsch.(speciellt i månsken är bra för Pittans uppretade humör!) Sov med öppna fönster om möjligt, var utomhus så mycket du kan. Undvik att vara ute i solen mitt på dagen. Ska du ändå vistas i solen så drick mycket vatten, skydda med solkräm och ät söta frukter – det svalkar kroppen inifrån!


 



Stay cool!

Den ljuvliga aromatiska kardemumman


En av mina absoluta favoritkryddor är kardemumma! När man också vet hur många goda kvaliteter och effekter den har, är det lätt att hitta anledningar att använda den ofta!
När man reser genom de bergiga områdena i Keralas inland vid Ghatbergen är man faktiskt precis där kardemumman har sitt ursprung och växte vilt.(Det var Indiens kryddor sjöfarare och handelsmän ville komma åt i efter det man upptäckte sjövägen dit) Nu ser man kardemummaodlingar överallt i de östra delarna bland Keralas gröna kullar och berg. Det är världens näst dyraste krydda efter saffran!
Kardemumma räknas som en värmande krydda i Ayurveda med en aromatisk och söt smak, lite skarp och kryddig utan att vara för stark. Den balanserar alla tre doshorna men framförallt bra för Kapha för sina värmande kvaliteter.Pitta kan den med måtta.
Kryddan har använts för att lindra hosta, astma, lung/bronkitproblem men framförallt för att den stärker matsmältningen och är bra mot uppsvälld mage, gaser och kramper. Man kan tugga kärnorna för en friskare andedräkt, mot sura uppstötningar och den har anti-bakteriella egenskaper. Vidare är den bra mot illamående och är urindrivande.
Hur kan man använda kardemumma förutom i bullar och kakor så som vi kanske är mest vana här i Sverige?
Det bästa är att köpa gröna kardemummakapslar så pillar man bara ur kärnorna och mal dem efter behov eller använder hela. I annat fall säljs de i påsar med kärnorna, men undvik helst den färdigmalda kardemumman då den snabbt tappar sin smak.
– Ta 5-10 kärnor i kaffet. Förutom att det ger en underbar smak kan det neutralisera garvsyran och effekten av koffeinet något. Lite snällare för magen!
– Använd kardemumma i matlagning – prova att använd i grytor, wok och curryrätter, desserter och gröten!  Koka riset med några kardemummakapslar för mer aromatisk smak. Eftersom den har en värmande egenskap – använd på kalla, mer svårsmälta födoämnen som yoghurt, fil och mjölk. Gott även på fruktsallad och glass. Ja, det är bara att prova sig fram!
– lassi är en bra efter-måltidsdryck: 1 del yoghurt+ 3 delar vatten och lite mald kardemumma smakar –mumma! Vill du göra en lyxigare mer smoothievariant: ta en banan, en halv mango, lite mer yoghurt, en tesked honung och nymald kardemumma! Ljuvligt! Kanske något att prova i Midsommar!


Namaste,

Suzanne


Ghee - det flytande guldet

Ghee är ett av de mest upphöjda, prisade och sattviska livsmedel som finns enligt Ayurveda –ren medicin, så som man ser på föda. Ghee(ghi) är renat smör, smörolja och anses främja minnet, ge klarhet i sinnet, stärka nervsystemet och ge näring till alla kroppens vävnader. Det ökar kroppen matsmältningsförmåga i och med att den ökar agni, förebygger ärrbildning om man smörjer där huden fått en skada och ger därtill ett långt liv! Inte illa väl, av ett så vanligt livsmedel!
Det sänker pitta och vata kan vara OK för kapha i måttlighet. Ghee har en kylande och lugnande effekt.
Ghee gör man enklast själv hemma i köket:
Ta ½ kg osaltat ekologiskt smör i ett rostfritt litermått eller skål. Ställ det mitt i ugnen med över- och undervärme på 80 grader. Låt det stå inne i ca 1,5 timme tills det är helt klart och gyllene gult.

Orenheterna, d v s mjölkproteinet lägger sig i botten på kärlet. Ta ut det ur ugnen och sila ghin genom ett oanvänt kaffefilter av nylon. alt. En  ny saftduk(filter), sila 2-3 gånger så att inte bottensatsen kommer med – d v s det vita! Häll upp i en glasburk och förvara i kylskåp, där det har en lång hållbarhet. Där blir det fast konsistens och i rumstemperatur rinnande.( Om du ska använda ghin som medicin, använd bara rena skedar i burken.)
Förutom att använda ghee  i matlagning och bakning istället för smör (vanligt i indisk matlagning då det tål höga temperaturer  utan att maten bränns vid) är det som sagt ren medicin!
Här är några användningsområden:
Trög mage eller förstoppning: Ta en tesked ghe med lite varmt vatten på kvällen eller tidig morgon för att få igång magen. Ghi smörjer tarmen som ofta kan vara uttorkad p g a förhöjd Vata.
Torra slemhinnor i näsan, huvudvärk, trötthet: Ta en liten droppe, gärna värmd, ghee på lillfingret och snorta upp i båda näsborrarna. Ger näring till hjärnan och ger mental skärpa, bra för ögonen och nervsystemet.
Den här tiden på året känner många av pollenallergi med rinnande näsor och kliande ögon. Jag känner av veckorna runt midsommar mest då olika grässorter blommar. I år verkar pollensäsongen extra intensiv för många med tidig värme som vi haft . Då ghee har en svalkande och lugnande effekt på patta som styr ögonen och synen, är ghee alldeles utmärkt för irriterade,kliande och röda ögon.(eller bara från överasnträngning av ögonen framför dataskärmen, TVn, torr luft osv) Håller helt enkelt ögonen klara, strålande och friska!

 Ta med ett rent finger 1-2 droppar rumstempererad ghee och droppa i ögonen. Självklart kan det kännas lite oljigt och kladdigt, men blinka några gånger och den känslan kommer att försvinna efter en stund.
Ännu bättre är om man kan ta en ögonsköljkopp med 3-5 droppar i ghee per öga och placera det ovanpå ögat och rotera och blinka ögat så att hela ögat sköljs igenom. Det är inte så obehagligt som det låter men otroligt skönt och bra för ögonen. Stärker synnerven och motverkar ögonsjukdomar. Massera området kring ögongloben försiktigt och nyp längs ögonbrynen.
Under senaste Pancha  Karma-resan till Sri Lanka var det flera av deltagarna som fick behandlingen  Netra Basti för diverse ögonåkommor. Då bygger man upp en liten ring av deg runt båda ögonen som blir som en liten behållare och fyller sen med ghee (där är den renad 100 gånger!!) som man sen låter ögonen titta igenom och blinka under ca 5 minuter! Förvånansvärt upplevde de inte detta som obehagligt; tvärtom! Lugnande, rogivande och mycket helande!

Monsunperiod – rätt tid för Ayurveda!


Jag får ibland frågan om man kan åka till Kerala och Sri Lanka under monsun-perioden nu under sommaren för att ta ayurvedabehandlingar. Södra Asien har ju monsunperiod från juni till oktober då det regnar och är lite svalare temperaturer.
Faktum är att det är den bästa tidpunkten för att ta ayurvedabehandlingar då luften och atmosfären är dammfri, fuktig och sval som öppnar upp porerna och gör dem mer mottagliga för de terapeutiska örtoljorna. Det sägs också vara bästa tillfället att boosta immunförsvartet som då får en längre verkan och effekt. 
Jag reste själv till Kerala förra sommaren i tre veckor för att testa nya Ayurvedahotell (jag kommer berätta mer om några ställen senare) och blev positivt överraskad att klimatet var så behagligt. Visst var det enorma skyfall ibland (mestadels på nätterna), fantastiska åsk- och blixturladdningar men däremellan solglimtar. Det var häftigt att uppleva naturens krafter och skiftningar och den frodiga, gröna växtligheten med doftande och färgsprakande blommor som praktiskt taget växte upp mitt framför ögonen.
På många ayurvedacenter i Kerala serveras under monsunperioden en speciell gröt eller gryta till varje måltid,  ”Karkidaka Kanjii” gjord på olika gryn, baljfrukter  och örter som ska föryngra, vitalisera  och stärka systemet.  Det smakar dessutom rätt gott!


Monsunperioden innebär att det är färre turister och många ställen passar på att renovera eller stänga för säsongen. Vindarna och regnet sliter hårt och formar om stränderna och vågorna går höga. Däremot är priserna lite lägre och många ayurvedaställen har speciella ”Monsoon Offers” som gör det förmånligare och billigare att göra en kur under sommaren.  

Reningskur och kreativt skapande del 3


Ayurvedakur och Vedic Art på Barberyn Ayurveda Beach Resort Sri Lanka 
 mars 2011

Här kommer sista delen av vår resa till
Sri Lanka, läs del 1 och 2 i maj-arkivet!

Efter en dryg vecka fick de flesta genomgå utrensningsfasen –Purva Karma eller Virechana, d v s när ”skiten” ska ur kroppen. Alla behandlingar och mediciner har syftat till att luckra upp dessa och föra ut dem via magen och tarmen med lavemang eller laxering som är de vanligaste formerna. Denna Cleansing Day innebär att man får vistas på rummet för att ha nära toan och föra protokoll (jodå) på vad som kommer ut; färg, form, frekvens är viktigt här :-) För vidare rapport till  Dr Pushpa som kan fastställa hur pass lyckad rensningen varit. Det här gick relativt lätt för de flesta, några reagerade mer kraftfullt. Som det är – menar man i Ayurveda- vi är alla olika!

Den här dagen äter man endast lite rissoppa för agnin (matsmältningsfunktionen) är svag och lite lättkokta grönsaker nästa dag. Sen fortsätter man med behandlingarna resten av kuren, lite mer individuellt anpassade beroende på obalans och krämpor. Inför hemresan har man tillsammans med läkaren en genomgång av ens nya ”status” och får en grundlig plan för fortsatt uppbyggande av hälsan, stärka immunförsvaret och systemet. Man får också med sig medikamenter hem för en månad.


Några dagar ordnade vi lokala utflykter till hinduiskt och buddhistisk tempel där vi mot lite allmosor och offergåvor som lotusblommor fick blessings  av reciterande munkaroch  blev jagade av hungriga kossor på tempelområde.Men också en påminnelse om vilket kaotisk ordning som ändå råder. Färgstarka och doftande intryck av vardagslivet som blev resans mest minnesvärda  hos många i gruppen! En annan dag åkte vi till Galle med sina charmiga och välbevarade muromgärdade gamla stadsdel för shopping liksom juvelerarfabrik för inköp av smycken och ädelstenar. Rätt prisvärt och kul att få specialgjorda smycken.

Jag höll också ett par föredrag kring ayurveda  för vår grupp för att ge en mer övergripande kunskap om principerna och speciellt kring begrepp som Agni; matsmältningskapaciteten och viktiga aspekter kring ätandet. För många är begreppen inom Ayurveda inte helt bekanta och dessutom få dem förklarat på engelska gör att inte alla hänger med och tar till sig all info.


Klimatet i mars är annars rätt varmt, ca 30 grader och hög luftfuktighet. Regnperioden är i antågande och regnskurarna  avlöste varandra om kvällarna och några imponerande åsk-och blixturladdningar  visade sig som riktiga föreställningar av den tropiska naturen! Om dagarna var det mestadels sol så många njöt av stunder vid pool och strand – när det tilläts! Under vissa behandlingar ska man undvika både sol, vind och bad, så de stunder man kunde göra detta var förstås populärt i gruppen!

Det var ett gäng glada, vackra, avslappnade, mjuka, lättare och sinnet fullt av nya ha-upplevelser, frågor och med nya beslut; påverkade av en vistelse som gjort något med samtliga på djupet.  Till en ny början kanske eller fortsättning på resten av livet.  :-)

Hälsokonsultation med framstående ayurvedaläkare 7-10 juni i Stockholm

Jag känner själv inte till Dr. Manohar, men vet av erfarenhet att  Maharishi Ayurveda har mycket kompetenta läkare och pulsläsare.  Han har arbetat med Maharishi Ayurveda i Europa, USA och Kanada i över tjugo år, på några av de främsta ayurvedaklinikerna, the Raj och Lancaster i USA, Bad Ems i Tyskland m fl. Dr Manohar är under en kortare period i Europa. Han ger hälsokonsultationer i Stockholm 6-10 juni på Veda House, hörnet Högalidsgatan/Slipgatan 2, vid Hornstull, nära bron till Reimersholme.

Konsultationen kostar 1.200 kr och tar en timme, därav ca 30 min med Dr Manohar och en svensk ayurveda-expert som assisterar. Du får hjälp av en svensk hälsorådgivare att gå igenom de rekommendationer du fått.

Anmälan: Veda House, tel 08-300 450,  info@vedahouse.se
Ange vilka dagar/tider som är möjliga. Du kan även ange vilken tid du helst vill ha. Konsultationsdagar: måndag 6 juni-fredag 10 juni.

Långweekend i Istanbul

Har tillbringat helgen i härliga Istanbul. Den slitna klyschan öst möter väst stämmer onekligen in här; det gamla och historiska blandat med  med skyskrapor, trendiga barer och restauranger. Alla imponerande byggnader; Hagia Sofias kyrka-moské-museum , Blå Moskén mitt i fredagsbönen och Topkapis lummiga park och skattgömmor.

Vi shoppade loss både i basaaren, prutade på stövlar och lyktor, tog en svalkande båttur på Bosporen och åt goda mezes varje dag. Bodde toppenbra på designhotellet The Peak med både Miklas rooftopbar (varje kväll!)och gourmetrestaurang tvärs över gatan, berömda Pera Palace där Agatha Christie och Greta Garbo bodde under sina glansdagar och hela Istanbuls moderna  shopping och nöjeskvarter runt hörnet på Istikal Caddeci. Har du inte varit i Istanbul jag verkligen rekommendera - exotiskt och prisvärt!

Ny wellnessoas öppnar på Söder med ayurvedaprofil


För sex-sju år sedan var jag ansvarig för Zence ayurvediska center på Östermalm, numera insomnat. Det var svårt att få lönsamt och kanske att tiden inte var helt mogen för Stockholmarna att lägga pengar på sitt eget välmående, och ayurveda var relativt nytt bland den breda massan. Nu har kanske tiden mognat, behovet och kännedomen om ayurvedans fantastiska visdom ökat. Det var med en känsla av glädje (och en smula vemod) jag nu ser en annan aktör ta upp den tråden igen, i ännu större skala och förhoppningsvis med större muskler!

Jag har nu fått en förhandsvisning av Elements Spa på på Clarion Hotel på Söder i Stockholm. Inte 100% iordningsställt i alla detaljer men med lite fantasi kan jag föreställa mig hur det kommer att te sig. Ett riktigt påkostat och flott Spa, med ett koncept inspirerat av Ayurveda och med Sturebadets medlemsklubbstänk (där jag för övrigt tränar)

En stor yta, 800m2 på hotellets andra våning har byggts om till Spa i en elegant, sparsmakad interiör. Sobra färger, granit och marmor, mörka träslag med indiskinspirerade detaljer och varma accentfärger och följer resten av hotellets strama, designade stil. Det första man möts av efter Spa-receptionen är en magnifik upphöjd pool, modell mindre, med panoramutsikt genom en stor glasvägg, där sista delen av poolen sticker ut utomhus över en blivande terrassen. Där ska man kunna ligga i vilstolar, beställa något från poolbaren som ska servera indiska snacks, juicer och även vin och öl.

Fyra behandlingsrum, alla namngivna med indiska gudar som Lakshmi, Vishnu osv.och med de flesta plats för två personer samtidigt om man önskar duobehandlingar med sin partner eller vän (jag förespråkar tystnad under behandlingar och inget babbel).Snyggaste rummet var där man ger ayurvedabehandlingarna , med Shirodhara-skål och galonklädd bänk för oljiga ayurvedamassager! Vidare fanns en torr-och en ångbastu, några relax/väntrum och ett vacketr hörnrum med glasfönster från golv till tak för yoga och mediationspass. Yogapassen ska anpassas om man behöver harmoni (Vata-balanserande), balans (för Pitta) och Energi (Kapha) Klokt. Duschutrymmena var snygga med en stor skål/tunna med krossad is för att svalka sig efter bastun kanske (för Pitta-personer då)


Många spännande behandlingar på menyn kommer att erbjudas, både typiska ayurvediska och klassiska. Abyanga - oljemassage, Shirodhara-oljedroppar i pannan, Nasya-rening av bihålor, Marma- balansar energisystemet osv. Bland ansiktsbehandlingarna återfinns Lakshmis som har fina produkter anpassade för doshorna och Prioris kraftfulla ant-iaging naturceuticals med kaffeebäret som en viktig ingredients. En kul del detalj är momentet yogamassage(!) under behandlingen-( måste testa den vid tillfälle) Jag har aldrig prövat detta märke men ska läsa på lite i innehållslistan om det kan funka för min känsliga hy.

Men det mest intressanta märket och nytt på den svenska marknaden är amerikanska Sundari, en gång skapat av supermodellen Christy Turlington och inspirerat av ayurveda. Riktigt härliga konsistenser , fina aromadofter och en lyxig känsla när jag provade bland burkarna! Jag har bara testat det en gång tidigare på ayurvediska Shymala Spa i London. Jag ser fram emot att testa mer av Sundari (sanskrit för vacker kvinna!)


Spachefen Anette Lefterow, känd wellnessprofil och entreprenör med lång erfarenhet som yoga/mediations/pilates-lärare utstrålade ett balanserat lugn  bara timmar från öppnandet. Hon har verkligen ambitionen att detta ska bli mer än bara ett spa; mer ett hälsotempel och mötesplats inom wellness.

Stort lycka till önskar jag henne och hennes personal på Elements Spa! Här kommer hända många spännande aktiviteter framöver med föredrag och kurser, ayurvedisk mat mm- för alla som vill lära mer om ayurveda- och sig själva!