Barberyn Ayurveda Resorts vinner pris igen!

Barberyn Receives Presidential Award for “Best Host Hotel- Ayurveda tourism” for third time.
"On 27 May 2011, Barberyn received the Presidential Award for “The best host hotel – Ayurveda Tourism, winning the award for the third time since its inception 4 years ago. At the inaugural awards held in 2008, Barberyn also received the award for the “Pioneer of Ayurveda Tourism”

The Sri Lanka tourism Authority has this to say about the awards: 

Sri Lanka Tourism Awards pay tribute to organizations and individuals for their excellence and inspired achievements whilst contributing towards the strengthening and empowering of the nation’s tourism industry."

GRATTIS säger vi till Barberyn Resorts!

Reningskur och kreativt skapande del 2

Ayurveda & Vedic Art på Sri Lanka mars 2011
Maten är ju en viktig del inom Ayurveda och anses som medicin. På Barberyn serveras måltiderna  som buffet till frukost och lunch och en lättare 3-rätters  till kvällsmiddag. Fräscht och gott med många exotiska frukter, grönsaker och örter som de många aldrig testat  tidigare. Många  hittar nya favoriter – som ex. det smakrika, lättsmälta och skonsamma röda riset, wokad lotusrot, gotukola, m.m  Rätterna är märkta med små skyltar vilken dosha de är lämplig för, vilken påverkan de har, och varning om de ska undvikas vid speciella behandlingar eller om man är på controlled diet, d v s  behöver minska i vikt.

 Det finns en dietist på plats i restauranten vid måltiderna som håller ett vakande öga och hjälper alla att välja rätt från den vacker upplagda buffén.

 Har man inget problem att avvara kött så är maten en fröjd för de flesta och man kan äta sig mätt utan problem, det handlar om att äta det som är rätt för just mig. Fisk serveras i viss mån men annars är allt vegetariskt. Färska juicer, frukter, kokoschutneys, rispannkakor, papaya på tvären och höjden (bra för tarmen!) och massor av goda curries och röror.Yummie!

Varje dag så målades och skapades det för fullt under guidning av Renee i Vedic Arts principer och härliga alster skapades. Jag upplever Vedic Art som en lekfull, befriande,prestigelöst och aha-upplevelse om  principerna som utgör Vedic Arts filosofi. Men det gör också något med en på djupet; något gammalt t släpps, något nytt sätts igång!

 Nu målade jag inte själv denna gång, men deltagarna var förundrade över den process de gick igenom och som förstärktes av behandlingarna och hela vistelsen. Man kan självklart gå kurser i Sverige uppdelat på veckoslut, men det är rätt fint att få alla (17) principer i ett sammanhängande tillfälle! Läs mer på Renees hemsida.




Morgnarna inleddes med härliga yogapass i yogapaviljonen för de som ville, med bedårande utsikt över havet och apor lekandes i träden bredvid. Barberyn  har flera yogalärare, de flesta infödda och har sin tradition i Hathayogan (Sivananda-traditionen verkar vara populärast i Sydostasien har jag märkt på mina resor) .




Meditationspass med buddhistiska munkar och tai chi-pass utomhus för den som vill. Ägarfamiljen är buddhister och det präglar resorten; vackra buddhastatyer med tända ljus, doftande rökelser står utplacerade men framförallt märks förhållningssättet och den ödmjuka attityden hos dem och personalen.

 Den här gången genomfördes en fin ritual och meditation med munkar för att hjälpa offren i Japan efter tsunamin och jordbävningen; ett trauma som man på Sri Lanka känner stor empati med.


Reningskur och kreativt skapande del 1






För två månader sen var jag tillbaka på Sri Lanka på Barberyn Ayurveda Beach Resort i Weligama med ett härligt gäng 10 svenska damer. En tvåveckors vistelse för både kroppen och själen med en Pancha Karma-kur i kombination med målarkurs i Vedic Art. Det var andra gången jag och min fina vän, konstnären och Vedic Art läraren Renee Breig ordnade denna gruppresa till Barberyn.

Ayurveda och Vedic Art vilar på samma filosofi med ursprung i Vedaskrifterna. En fin kombination där båda aktiviteterna ger en djupdykning in i Självet och startar processer som både renar, förlöser och ger utrymme för något nytt. Kreativitet och nya insikter.

För de flesta var detta första gången de gjorde en ayurvedakur liksom till besökte Sri Lanka, så många intrycken var omtumlande vid ankomsten efter den långa flygresan. Alla ovanliga dofter, den varma, fuktiga luften, alla tropiska växter och den intensiva trafiken. Människorna; nyfikna, leende men lite reserverade.
Barberyn Beach Resort ligger på södra ön drygt 4 timmar från Colombo, på en vacker plats vid Indiska Oceanen; omgärdad av tropisk djungel och doftande blommor. Vilda fåglar, grodor, apor, ödlor (och jodå en o en annan spindel och orm)hör till resorten.

Direkt efter ankomst gav den kvinnliga huvudläkaren på Barberyn, Dr.Pushpa,  de flesta av oss den inledande konsultationen för att fastställa vilka obalanser och krämpor vi hade. Ingående frågor om levnadsvanor - allt för att kunna sätta in det rätta artilleriet! Jag var behjälplig med att tolka i konsultationerna för några av deltagarna så att inget skulle missförstås.

Det är mycket information att ta in; om när, var och hur de olika örtmedicinerna ska intas, beskrivningar av de behandlingar man blir ordinerad, hur magen skött sig (mycket viktigt!), hur sömnen varit osv. Var tredje dag träffar man sen läkaren för en kortare konsultation och avstämning kuren går. Under vistelsens gång kröp alltfler små åkommor fram som kunde behandlas!  

Barberyns koncept är att ge alla gäster exakt de behandlingar var och en behöver utan att betala extra för det. Det kan vara  Abyanga oljemassager, örtinpackningar, Swedana (ångbad), akupunktur, Shirodhara och andra specifika oljebehandlingar mot  ex. smärta och värk. De flesta behandlingar är mycket behagliga; bara att  bli masserad i 14 dagar och all olja gör så gott!

Behandlingarna tar sen ett par timmar varje dag och samma massös tar hand om en under hela kuren. Faktiskt är hela personalen densamma sedan jag var där för första gången för sex år sedan.

Personalen ser till att man blir väl omhändertagen överallt och leder en till  varje station och behandling. Här kan man helt släppa kontrollen då de har järnkoll på en. De flesta blir väldigt trötta av behandlingarna och behöver mycket vila; många snarkningar under behandlingarna avslöjade ett trött och jetlaggat gäng  den första  tiden! För vårt gäng blir kvällarna rätt tidiga, (som det brukar vara på Ayurvedaresorts) med gäspningar vid kl. 21. Några kvällar bjuder hotellet på lite underhållning i form av musik och folkdansuppvisning.

Alla mediciner, oljor och dekokter tillverkas på Barberyn på traditionellt vis och har mycket potenta och terapeutiska kvaliteter! Illasmakande minst sagt, men ack så välgörande! Piller och pastor ska intas på bestämda klockslag från tidig morgon till läggdags med vatten, honung eller örtdekokt. Det är ett pyssel att följa schemat när man hämtat ut sin ranson varje dag av färsktillverkade och handgjorda medikamenterna. Syftet är ju att luckra upp gifter och slaggprodukter – ama- som bildas i kroppen och vävnaderna  som Ayurveda menar är grunden till obalanser och sjukdomar.



Öppet Hus på Ayurveda Akademin 6 juni


Nyöppnade Ayurveda Akademin i Sollentuna kommer att ha Öppet Hus den 6 juni kl 12-16. Hit kan alla intresserade av Ayurveda och yoga komma för behandlingar och kurser. Akademin drivs av Johan Ljungsberg, eldsjäl och utbildare inom Ayurveda sedan många år, tillsammans med flera terapeuter, yogalärare och hälsorådgivare.

Under dagen erbjuds du gratis huvudmassage, kort hälsokonsultation och Vaastu Shastra kortkonsultation.

Ayurvedisk hälsokonsultation med pulsläsning, du får några enkla råd om hur du kan stärka din hälsa och ditt välbefinnande med bl a Dr Vinay Vora - Ayurvedisk läkare från Indien.Huvudmassage ca 10 minuter. Ökar cirkulationen i huvudet och skapar stillhet.

Vaastu Shastra kort konsultation: Vaastu är indisk/vedisk inredningsfilosofi och byggteknik. Du får enkla kraftfulla tips om hur du kan stärka balans och förbättra harmoni i hemmet.

Ta med en ritning på ditt hem och märk ut väderstreck. Ta gärna med dig digitala bilder i din kamera.

För mer information och vägbeskrivning se ayurveda-akademin.org.

Programpunkter:
Kl 13.00 – 13.30 Klassisk yoga med Isabel
Kl 14.00 – 14.30 Livsyoga/Kundaliniyoga med Elin
Kl 15.00 – 15.30 Föredrag om Ayurveda med Dr Vinay Vora

Försäljning av teér, kryddor, oljor, yogamattor mm erbjuds.

Passa på att testa!

...fler som är sålda på ayurveda i Kerala..

Läste precis i senaste numret av M-magasin om Barbro Lundell, ex- fru till Ulf Lundell och Persbrandts svärmor:
..."hon upptäckte ayurvedan när hon hade genomgått en tuff bypass-operation. Hennes vänninor och tre barn skramlade till en hälsoresa till Kerala i Indien. - Hade jag inte åkt dit, hade jag varit ett fall för Försäkringskassan. Där fick jag min hälsa tillbaka under två veckor."
          Solsken!:-)

Nytt Ayurveda Spa på gång i Stockholm

Clarion Stockholm Hotel på Söder slår snart upp dörrarna till ett 800 m2 stort Spa Elements Spa,  som ska vara inspirerat av Ayurveda! Här ska man kunna få Abyanga oljemassage, Garshan och Shirodhara-behandlingar, ansikte och fötter, m.m. Spännande och mycket välkomnande att få ett nytt Spa-koncept i Stockholm! Undrar om de kommer att använda Sundaris produkter? Jag ska på visning i slutet av månaden och återkommer med  närmare rapport!

Du är värd att må bra!


Fler och fler bryr sig om sin hälsa och vill göra något vettigt av sin semester. Man kan åka på träningscamps, vandra eller ta några Spa-behandlingar. Men vill man ge sig själv en riktig nystart och hälsoinvestering kan jag verkligen rekommendera att göra en ayurvedisk Pancha Karmakur under ett par veckor! Man åker företrädesvis till Indien eller Sri Lanka för detta, där priserna är överkomliga och kurerna autentiska men också för en härlig omhändertagande miljö.
En Pancha Karma kur inleds med en konsultation med Ayurvedaläkaren. Kurens utformning beror delvis på ens individuella hälsotillstånd och medicinska förutsättningar och längden på vistelsen (min. 10 dagar tycker jag!)
Men man behöver inte var sjuk eller ha några medicinska problem för att ha nytta av ayurvedabehandlingar. Ayurveda är framförallt förebyggande!
En regelbunden avgiftning är viktig för att hålla balans mellan kropp, själ och ande. Genom åren så samlar kroppen på sig toxiner från kosten, föroreningar, rökning, alkohol och läkemedel. Den ayurvediska formen av rening rensar ut gifterna och slaggprodukterna genom en serie av oljemassager, värmebehandlingar, örtbad, örtångbad, ayurvediska örtmediciner och en viss diet. Räkna med att behandlingarna tar ca 2‐2,5 timme varje dag och kan bestå av olika former av Abyanga oljemassage, Swedana värmebehandling, Shirodhara, inhalering, örtomslag  m.m. Vissa örtmediciner och medikament ingår också och någon form av reningsprocedur i form av laxering eller lavemang är vanligast för att avlägsna (skiten!)…
Jag tipsar gärna om var man ska åka i Indien eller Sri Lanka för en välgörande Pancha Karmakur.


Lansering!

Äntligen är det dags för lansering av min blogg! Det känns som att Ayurveda ligger så rätt i tiden nu och dagligen dyker det upp nya intressanta nyheter. Ett nytt Spa inspirerat av Ayurveda i Stockholm öppnar inom några veckor, ny bok om "Ayurveda för ditt sinne", föreläsningar, workshops och en nyetablerad Ayurveda Akademi!

Följ mig här för vidare rapporter!